Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Γερμανικές αντιδράσεις στις προτάσεις της Επιτροπής για την εκκαθάριση των τραπεζών


Merkel01-11july2013

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με την εκκαθάριση των αδύναμων ευρωπαϊκών τραπεζών και στην αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρεται ανταπόκριση των Quentin Peel και Alex Barker για τους FINANACIAL TIMES («Berlin Rejects Brussels’ Attempt at Grabbing Power to Shut Banks»).

Η Επιτροπή προτείνει να αποφασίζει κατ’ αποκλειστικότητα για το κλείσιμο όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, προτείνει την ίδρυση Ενιαίου Σώματος Εκκαθαρίσεων και σχετικού διοικητικού συμβουλίου (κανένα κράτος-μέλος δεν θα μπορεί να ασκεί βέτο) με συγκεκριμένη σύνθεση, ενός Ταμείου Εκκαθαρίσεων με ποσά ύψους €60 δις που θα χρηματοδοτείται από εισφορές τραπεζών, ενώ τα κράτη-μέλη θα είναι υπεύθυνα για την εκτέλεση των αποφάσεων που υιοθετεί η Επιτροπή, υπό την εποπτεία του διοικητικού συμβουλίου.
Η Γερμανία ωστόσο επιτέθηκε στην Επιτροπή, εκτιμώντας ότι υπερβαίνει τα νομικά όρια και ότι αφήνει εκτεθειμένους τους φορολογούμενους. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί μια νομικά ασφαλής λύση και ότι η πρόταση δίνει στην Επιτροπή νομική δικαιοδοσία που δεν διαθέτει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Επέμεινε ότι η Γερμανία επιθυμεί μια ταχεία συμφωνία για την τραπεζική ένωση αλλά προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Επιτροπής θα καθυστερούσε τις διαπραγματεύσεις.
Οι δικηγόροι της ΕΕ από την πλευρά τους επιμένουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι νόμιμες, ενώ τη θέση τους στηρίζουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η ΕΚΤ. Κατά τον αρμόδιο Επίτροπο Michel Barnier, που ‘άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες’, ήταν απαραίτητη η δράση χωρίς καθυστερήσεις.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε για μια αλλαγή συνθηκών που θα λύσει όλα τα προβλήματά μας. Ξέρουμε τι προβλήματα έχουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε – βρήκαμε ένα τρόπο να τα χειριστούμε με την παρούσα συνθήκη», είπε. Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν ένα εναλλακτικό συμβιβαστικό σχέδιο για ένα διοικητικό συμβούλιο εκκαθαρίσεων που θα ελέγχεται από τα κράτη-μέλη.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τις γερμανικές μανούβρες ως τακτικισμούς ενός ισχυρού διαπραγματευτή και όχι ως εμπόδια και τηρούν αισιόδοξη στάση για πρόοδο μετά τις γερμανικές εκλογές. Το Βερολίνο στηρίζει σκληρότερους κανόνες, ώστε τις επιπτώσεις από την εκκαθάριση να υποστούν οι πιστωτές και όχι οι Γερμανοί φορολογούμενοι και ανησυχούν για τη χρήση της νομικής βάσης της εσωτερικής αγοράς των 28, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι διευρυμένες αρμοδιότητες της Επιτροπής στην ευρωζώνη, καθώς και για τη χρήση της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς για την επιβολή φόρου, τον οποίο οι τράπεζες μπορούν να αντικρούσουν νομικά και να αφήσουν έκθετους τους φορολογούμενους.
Δεδομένων των πιθανών δημοσιονομικών επιπτώσεων μιας τραπεζικής αποτυχίας, το Βερολίνο επιθυμεί να έχουν τα κράτη-μέλη μεγαλύτερη δικαιοδοσία, ειδικά όταν πρόκειται να γίνει χρήση κοινού χρήματος. Η Επιτροπή έχει ήδη κάνει περιορισμένες παραχωρήσεις στις γερμανικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ψήφων για τη χρήση ποσών και μια ρήτρα που αποκλείει στην Αρχή Εκκαθάρισης την δυνατότητα επιβολής απωλειών στους φορολογούμενους.
Αμφισβητεί ο Πρόεδρος του Eurogroup
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αμφισβητεί το σχέδιο της Επιτροπής για την εκκαθάριση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της GUARDIAN («Eurozone Finance Head Questions Brussels Power Bid over Banks»).
Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος θα αποκτήσει το δικαίωμα για εκκαθαρίσεις και κλείσιμο των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά η νέα αρχή θα πρέπει να είναι ‘αποφασιστική, αποτελεσματική και αμερόληπτη’». Η ευρωζώνη αποσκοπεί σε μια μόνιμη τραπεζική ένωση, με την ΕΚΤ ως αποκλειστικό επόπτη των τραπεζών στην επικράτειά της, με τη βοήθεια μιας αρχής εκκαθαρίσεων και ενδεχομένως την υλοποίηση, κάποια στιγμή, ενός ενιαίου συστήματος εγγυήσεων για τους καταθέτες.
Ο Jeroen Dijsselbloem ωστόσο απέρριψε την απόδοση τέτοιων δικαιοδοσιών στην ΕΚΤ, καθώς εκτιμά ότι ο επόπτης και η αρχή εκκαθάρισης θα πρέπει να διαφέρουν. Η πολιτική του «bail-in», της επιβάρυνσης δηλαδή των ίδιων των τραπεζών και των πιστωτών τους σε περίπτωση  αποτυχίας τραπεζών, έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί ως «ο μόνος τρόπος για έναν υγιή υπεύθυνο χρηματοπιστωτικό τομέα». Όλα δείχνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, καθώς το πλαφόν των €60 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελεί «πολιτική δήλωση που προτρέπει στη μη χρήση του».
Όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του επόμενου έτους, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιρλανδία δεν θα μπορούν να ζητήσουν εκ των υστέρων χρήματα, ώστε να εξισορροπήσουν τους κυβερνητικούς ισολογισμούς. Το ESM και οι απευθείας τραπεζικές ανακεφαλαιοποίησεις θα πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων, κατά τον Dijsselbloem και όχι παρελθόντων.
Αν και ασκήθηκε κριτική στον Dijsselbloem για τις δηλώσεις του για την Κύπρο, αποδείχτηκε ότι πράγματι η Κύπρος λειτούργησε ως μοντέλο για πιο υπεύθυνη τραπεζική συμπεριφορά και για να τιμωρηθεί η λήψη υπερβολικού ρίσκου. Όσοι ασκούν κριτικοί, υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στην πολιτική απλώς θα αποτρέψει τις επενδύσεις στην περιφέρεια και θα ενισχύσει την κατεύθυνσή τους στις ασφαλείς περιοχές της ΕΕ, όπως η Γερμανία, που είναι ο ιθύνων νους πίσω από τις πολιτικές που περιγράφει ο Dijsselbloem.
ΗΠΑ – ΕΕ: ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ
Τις σημαντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η άμβλυνση των μέτρων οικονομικών τόνωσης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας λόγω της επακόλουθης αύξησης των επιτοκίων σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, προβάλλει ανταπόκριση από το Blοtho της Γερμανίας του Jack Ewing στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Federal Reserve’s Easing of Stimulus Could Hamper a European Recovery».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέχουν μακράν από την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης στην ευρωζώνη και χρειάζονται οπωσδήποτε τη βοήθεια των χαμηλών επιτοκίων. Χθες, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος των χρεοκοπημένων τραπεζών που θα περιλαμβάνει μια κεντρική λήψη αποφάσεων και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο, που θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για την αποτροπή τραπεζικών χρεοκοπιών που μπορεί να οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση ολόκληρων κρατών, θα αντιμετωπίσει πιθανόν την αντίδραση της Γερμανίας και άλλων χωρών που δεν επιθυμούν να παραιτηθούν από τον έλεγχο των τραπεζών τους.
Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι ηγέτες έχουν καθυστερήσει ως προς τη συρρίκνωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με γραφειοκρατία και παρεμποδίζει την ανάπτυξη. Παράλληλα, τονίζεται, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι υπήρξαν απρόθυμοι για την άρση των εργασιακών κανονισμών που αποθαρρύνουν τις προσλήψεις και απολύσεις.


Read more: http://mignatiou.com/?p=8601#ixzz2YqMqTFSk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου