Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ... ΜΕΙΝΕΙ Νέο «παρών» από Γιούνκερ

Πολύ... σκληρός για να πεθάνει αποδεικνύεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να πάρει το «αίμα» του πίσω, μετά την αναγκαστική του παραίτηση λόγω του σκανδάλου για τις παρατυπίες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Μεγάλο Δούκα Ανρί, όπου ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία
Ο Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Μεγάλο Δούκα Ανρί, όπου ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία
Ο Γιούνκερ είχε ανακοινώσει την παραίτησή του την Τετάρτη, όταν οι κυβερνητικοί του σύμμαχοι, Σοσιαλδημοκράτες, έπαψαν να τον στηρίζουν και εξέφρασαν την πρόθεση να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του. Ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με τον Μεγάλο Δούκα Ανρί, για να του ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα. «Θα ήθελα να λάβω μέρος στις εκλογές, αλλά το κόμμα θα πρέπει να το αποφασίσει αυτό» δήλωσε ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, έχοντας προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού του τις διαθέσεις αρκετών στελεχών του κόμματός του, που εξακολουθούν να τον θέλουν στο τιμόνι.

Είναι ενδεικτικό ότι η Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και πρώην αντίπαλος του Γιούνκερ στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, το όνομα της οποίας ακούστηκε ως υποψήφιας διαδόχου του, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Ελπίζω μέσα από την καρδιά μου ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις νέες εκλογές» δήλωσε η Ρέντινγκ. Ακόμη και ο επί χρόνια «δελφίνος», ο υπουργός Οικονομικών, Λουκ Φρίντεν, έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο παρακολούθησης και άρα το κύρος του έχει πληγεί. Οπότε δεν υπάρχει κάποιος για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό. «Ο Γιούνκερ είναι η ατμομηχανή του κόμματος. Δεν είναι το CSV, είναι το κόμμα του Γιούνκερ» λέει χαρακτηριστικά στο Reuters λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.
Οι κάλπες
Οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 20 Οκτωβρίου αντί του 2014 και μέχρι τότε η κυβέρνηση Γιούνκερ σχεδιάζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. «Εως τότε όλα παραμένουν ως έχουν» είπε ο υπουργός Εθνικής οικονομίας, Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες. Να δώσει την αίσθηση ότι όλα συνεχίζουν κανονικά και να υποβαθμίσει τη σημασία της παραίτησης Γιούνκερ προσπάθησε και ο Φρίντεν σε συνέντευξή του, όπου δήλωσε ότι «αυτά που συνέβησαν δεν ήταν και δραματικά. Θα είχαμε εκλογές τον Μάιο, τώρα θα έχουμε τον Οκτώβριο. Μας δίνει τη δυνατότητα να εργαστούμε για ένα καλό κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία».
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΣΤΟ
Ανοιχτό παράθυρο και για τις Βρυξέλλες
Οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν τελειώνουν με τις επόμενες εκλογές στο Λουξεμβούργο. Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε η φήμη ότι σκοπεύει να κερδίσει τις εκλογές του 2014 και το επόμενο φθινόπωρο να παραιτηθεί προκειμένου να μεταπηδήσει σε ένα ευρωπαϊκό πόστο. Συγκεκριμένα, εκείνο το διάστημα θα αναδειχθούν τόσο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Γιούνκερ δεν είχε κρύψει ότι τον ενδιαφέρουν οι Βρυξέλλες. Αλλωστε και η αντιπολίτευση στην πατρίδα του τον κατηγορεί ότι περνούσε περισσότερο καιρό στη βελγική πρωτεύουσα προσπαθώντας να λύσει τα οικονομικά προβλήματα του ευρωπαϊκού Νότου, παρά στο Λουξεμβούργο. Το 2004 είχε αρνηθεί να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν και έκτοτε το έχει μετανιώσει. Οταν το 2009 επιχείρησε να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν διαφορετική γνώμη και εξέλεξαν τον Χέρμαν βαν Ρομπάι. Πλέον, όμως, δεν υπάρχει κάτι που να του απαγορεύει να δοκιμάσει ξανά, ακόμη κι αν ηγηθεί των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα έχει έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεσή του για να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα του.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου