Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ο Μπο Σιλάι παραδέχθηκε ότι είχε γνώση περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος

Ο καθαιρεθείς Κινέζος πολιτικός Μπο Σιλάι αποδέχεται την ευθύνη για τα δημόσια κεφάλαια ύψους 5 εκατ. γιουάν (612.000 ευρώ) που κατηγορείται ότι καταχράσθηκε και τα οποία κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του, λέγοντας σε κατάθεσή του που αναγνώσθηκε σήμερα στο δικαστήριο ότι δεν φάνηκε τόσο προσεκτικός όσο έπρεπε.
Ο Μπο, ο οποίος ήταν άλλοτε ένας ανερχόμενος αστέρας της κινεζικής ηγεσίας, αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας στην πιο δραματική δίκη που διεξάγεται στην Κίνα μετά την «εκθρόνιση» της Συμμορίας των Τεσσάρων, το 1976, στο τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ.

Κατά την τρίτη ημέρα της δίκης, αναγνώσθηκε στο δικαστήριο η κατάθεση που είχε δώσει ο Μπο στις 2 Απριλίου, στην οποία παραδέχεται ότι γνώριζε για τα χρήματα, τα οποία είχαν υπεξαιρεθεί από ένα κυβερνητικό οικοδομικό πρόγραμμα.

Ο Μπο δήλωσε ότι ο Ουάνγκ Ζενγκάνγκ, πρώην διευθυντής του γραφείου πολεοδομικού και αγροτικού σχεδιασμού στο Νταλιάν, όπου ο Μπο ήταν τότε δήμαρχος, του πρότεινε το 2002 να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα η σύζυγός του και ο γιός τους, ο οποίος σπούδαζε στο εξωτερικό.

"Αρνήθηκα την πρότασή του. Μετά ο Ουάνγκ Ζενγκάνγκ ήρθε και με βρήκε ξανά και μου είπε πως, αν εγώ ήμουν απασχολημένος, θα μπορούσε να μιλήσει γι' αυτό στην Γκου Καϊλάι», είπε ο Μπο στην κατάθεσή του.

Η σύζυγος του Μπο, η Γκου Καϊλάι, έχει καταδικασθεί πέρυσι σε θάνατο με αναστολή, δηλαδή ουσιαστικά σε ισόβια κάθειρξη, αφού βρέθηκε ένοχη για το φόνο του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, ένα θάνατο που οδήγησε στο σκάνδαλο γύρω από τον Μπο όταν ο αρχηγός της αστυνομίας του Νταλιάν και υφιστάμενος του τότε δημάρχου Μπο ισχυρίστηκε πως ο τελευταίος προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημα.

Ο Μπο είπε πως συμφώνησε να μιλήσει ο Ουάνγκ στην Γκου για τα χρήματα επειδή «εκείνη τη στιγμή δεν φάνηκε εύστροφος», και έτσι τα χρήματα κατέληξαν σ' αυτήν.

"Αφού η Γκου και ο Ουάνγκ συζήτησαν, δεν πήγα να ερευνήσω, το άφησα να περάσει. Ήταν πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια, δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες», είπε ο Μπο.

"Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη περάσει στο λογαριασμό της γυναίκας μου, με αποτέλεσμα την προσωπική χρήση δημοσίου χρήματος», δήλωσε.

"Είμαι πρόθυμος να εγκρίνω την ανάλυση των εισαγγελέων μετά την έρευνά τους και ταυτόχρονα να αποδεχθώ νομική ευθύνη γι' αυτό. Ντρέπομαι βαθιά και λυπάμαι για το επεισόδιο αυτό», δήλωσε ο Μπο.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά τη μαρτυρία του Ουάνγκ στο δικαστήριο ότι άκουσε ο ίδιος τον Μπο να τηλεφωνεί στην Γκου για να της ζητήσει να παραλάβει τα πέντε εκατομμύρια γιουάν.

"Θα ενεργούσε ποτέ έτσι ένας διεφθαρμένος; Με φαντάζεται κανείς να μιλάω για ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα στο τηλέφωνο;», απάντησε ο Μπο Σιλάι.

"Δεν θα το έκαναν ακόμη και τα πιο ηλίθια διεφθαρμένα στελέχη. Ακόμη και τα πιο ηλίθια ανάμεσά τους θα αναρωτιούνταν ποιός άλλος στο Νταλιάν ξέρει για τα (καταχρασθέντα) χρήματα», συνέχισε.
"Όλοι αυτοί που με γνωρίζουν, ξέρουν καλά ότι τους ζητώ να σβήσουν το κινητό τηλέφωνό τους πριν τους μιλήσω. Είμαι από τη φύση μου επιφυλακτικός», επισήμανε εξάλλου ο πρώην «κόκκινος πρίγκιπας».

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου