Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ Ενα εκατομμύριο παιδιά στον δρόμο της προσφυγιάς

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΟΗΕ για τον αριθμό των παιδιών προσφύγων από τον εμφύλιο της Συρίας προς το εξωτερικό, που έχουν πλέον φτάσει το ένα εκατομμύριο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πως οι αδύναμοι είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Πέραν του 1.000.000 παιδιά έχουν αφήσει την πατρίδα τους για άλλες χώρες περνώντας τα σύνορα για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου
Πέραν του 1.000.000 παιδιά έχουν αφήσει την πατρίδα τους για άλλες χώρες περνώντας τα σύνορα για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (UNICEF) και την υπηρεσία του Οργανισμού για τους Πρόσφυγες (UNCHR), παρότι ο αριθμός των νεκρών από την εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται εδώ και 2,5 χρόνια φτάνει περίπου τις 100.000, ο αριθμός των εκτοπισμένων συνολικά (εσωτερικό και εξωτερικό) είναι κατά πολύ μεγαλύτερος (εκτιμήσεις κάνουν λόγο μέχρι και για 5 εκατ. ανθρώπους) και όσον αφορά στα εκτοπισμένα παιδιά, ο αριθμός τους φτάνει πάνω από το 50% του συνόλου των Σύρων προσφύγων.
Πέραν του 1.000.000 χαμένων παιδιών, που έχουν αφήσει την πατρίδα τους για άλλες χώρες περνώντας τα σύνορα για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου, τουλάχιστον άλλα 2.000.000 έχουν αφήσει τις εστίες τους και παραμένουν εντός των συνόρων της Συρίας.
Τα περισσότερα από αυτά που έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχουν βρει καταφύγιο στον Λίβανο, στην Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, όμως ο αριθμός των παιδιών προσφύγων που καταφθάνουν στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Οπως καταδεικνύεται δε από τα στοιχεία του ΟΗΕ, το σύνολο των παιδιών- προσφύγων της Συρίας που είναι μικρότερα των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000 και σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα από τα παιδιά που εκτοπίστηκαν εντός της Συρίας μετατρέπονται σε παιδιά-μαχητές.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο διευθυντής της UNICEF Αντονι Λέικ ανέφερε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης: «Αυτό το εκατομμυριοστό παιδί πρόσφυγας δεν είναι ένας αριθμός όπως οι άλλοι, είναι ένα πραγματικό παιδί, ξεριζωμένο από την εστία του».
Από την πλευρά του ο Αν. Γκουτιέρες, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τόνισε: «Τα παιδιά της Συρίας χάνουν τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και το μέλλον τους. Ακόμη και όταν περάσουν τα σύνορα και είναι ασφαλή, είναι τραυματισμένα ψυχικά. Αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση και η ευημερία μιας γενιάς».
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Κινήσεις Αμερικανών, Ρώσων και Βρετανών για τα χημικά όπλα
Διπλωματικές κινήσεις με αφορμή την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στη Δαμασκό υπήρξαν και χθες από πλευράς ΗΠΑ, Βρετανίας και Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για την επίθεση, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χάγκ καταλόγισε ανοιχτά στο καθεστώς Ασαντ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει εμπόδια στις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της επίθεσης με χημικά όπλα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου