Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά τις 9 Σεπτεμβρίου η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για τη Συρία

Την έγκριση του Κογκρέσου για να επέμβει στη Συρία ζήτησε ο αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι το σωστό για την Δημοκρατία». «Ζητάω απο το Κογκρέσο να στείλει ένα μήνυμα στον Κόσμο» τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι αν και σέβεται τις φωνές που ζητούν προσοχή και αυτοσυγκράτηση, όλοι πρέπει «να αναλογιστούμε το κόστος της αδράνειας».
Σε μήνυμά του το οποίο μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να χτυπήσει τη Συρία αλλά μόνο με την έγκριση του Κογκρέσου.

"Η χώρα μας θα γίνει δυνατότερη με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Μπ. Ομπάμα. «Είναι το σωστό για την Δημοκρατία μας».

Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι σέβεται τις φωνές που συνιστούν αυτοσυγκράτηση αλλά όλοι πρέπει να αναλογιστούν «το κόστος της αδράνειας».

"Τι μήνυμα θα στείλουμε στον Κόσμο;» αναρωτήθηκε ο Μπ. Ομπάμ και πρόσθεσε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα, είπε ο Μπ. Ομπάμα και πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.

Ο Μπ. Ομπάμα διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.
Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εμφανίζονται με διαφορετικές προσεγγίσεις για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από μέρους των ΗΠΑ, μετά τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο Αμερικανός ηγέτης συναντήθηκε νωρίτερα με συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας και αναμένεται να ακολουθήσει ενημέρωση στελεχών της Γερουσίας και της Βουλής.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι «πλησιάζει η ώρα» της επίθεσης κατά του καθεστώς της Συρίας, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κάποια άλλα προβάλλουν την πληροφορία ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης και με την αποψινή δήλωσή του θα γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι μπροστά στο «βαθύ σκεπτικισμό», στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και το Κογκρέσο, θέτοντας προτεραιότητα την «αξιοπιστία της χώρας».

Στο μεταξύ, η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς 'Ασαντ αδιακρίτως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού στις 21 Αυγούστου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου