Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ PGS ΣΕ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ Στο 80% οι σεισμικές έρευνες

Σε ποσοστό 80% έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρεία PGS, και μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να βρίσκεται στα... χέρια του ΥΠΕΚΑ ολόκληρο το «πακέτο».

Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας υπέβαλαν κοινή προσφορά οι εταιρείες Energean Oil & Gas S.A. (42,5%), Trajan Oil & Gas Ltd. (15%) και Grekoil Energy Ventures Ltd. (4
Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας υπέβαλαν κοινή προσφορά οι εταιρείες Energean Oil & Gas S.A. (42,5%), Trajan Oil & Gas Ltd. (15%) και Grekoil Energy Ventures Ltd. (42,5%)
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, στα μέσα του 2014 αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση οικοπέδων στην περιοχή αυτή, η οποία μετά 15 χρόνια αδράνειας, ξαναμπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ύστερα μάλιστα και από τις πρόσφατες, πολλά υποσχόμενες, ανακαλύψεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Σχετικά με την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, υπέβαλαν κοινή προσφορά οι εταιρείες Energean Oil & Gas S.A., Trajan Oil & Gas Ltd. και Grekoil Energy Ventures Ltd. στο πλαίσιο της διαδικασίας «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, στις 2/1/2012, για την Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.
Στη νέα κοινοπραξία η Energean Oil θα έχει ποσοστό 42,5%, η Trajan ποσοστό 15% και η Grekoil (του Viking Group) με 42,5%.
Τo «πείραμα»
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι «τo "πείραμα" της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών για τη μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιρειών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλει οι εταιρείες».
Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι «η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.
Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία "forced marriage", ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα. Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».
Κοινοτική Οδηγία για Υπεράκτιες Εξορύξεις
Στο ΥΠΕΚΑ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη Υπηρεσιακών Παραγόντων με τη συμμετοχή ειδικών του Νορβηγικού Νηογνώμονα DNV για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στις Υπεράκτιες Εξορύξεις. Ο αντιπρόεδρος του DNV, Graham Bennett, παρουσίασε τις αρχές των Κανονιστικών Πλαισίων της Νορβηγίας και άλλων προηγμένων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, για την υγιεινή, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος των Υπεράκτιων εξορυκτικών δραστηριοτήτων, όπως αυτά εξελίχτηκαν, ενσωματώνοντας Κανονιστικές/Διοικητικές θεραπείες.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου