Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ «Καλωσορίζουν» Μόσχα και Πεκίνο την απόφαση της Συρίας για τα χημικά όπλα

Ρωσία και Κίνα χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της Συρίας ότι εντάσσεται στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για να αποτραπεί πλήγμα κατά της χώρας του.

«Καλωσορίζουν» Μόσχα και Πεκίνο την απόφαση της Συρίας για τα χημικά όπλα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Συρίας δείχνει την πρόθεση της Δαμασκού για την επίλυση της κρίσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να χαιρετίσουμε μία τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Πούτιν στη διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης και πρόσθεσε: «(είναι) ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της συριακής κρίσης που επιβεβαιώνει την σοβαρή πρόθεση των σύρων εταίρων μας να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι».
Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι έλαβαν σχετικό έγγραφο από τη Συρία για την ένταξή της στη Σύμβαση, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στο πλαίσιο μιας υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.
Η Συρία ήταν ως σήμερα η μία από τις μόλις επτά χώρες οι οποίες δεν είχαν προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του 1997, η οποία επιτάσσει οι χώρες οι οποίες την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων.

Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν προσχωρήσει στη σύμβαση είναι οι γειτονικές στη Συρία χώρες, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και η Βόρεια Κορέα.
Διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άρχισαν χθες τις συνομιλίες τους για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αλλά κατεγράφη διάσταση απόψεων επί της διατήρησης από την Ουάσινγκτον της επιλογής χρήσης στρατιωτικής βίας κατά της Δαμασκού.
Ο Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος επιδιώκει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία υπό την ονομασία "Γενεύη 2", συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν σήμερα θα έχει συνάντηση και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου