Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλλική εφημερίδα εξοργίζει την Ιαπωνία

Έτοιμη να καταθέσει επίσημη καταγγελία στη γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο είναι η Ιαπωνία με αφορμή τα σκίτσα που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, το οποίο χαρακτηρίζεται προσβλητικό για τα θύματα της Φουκουσίμα.
Ένα από τα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδαΈνα από τα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στη γαλλική σατιρική εφημερίδα
Σε ένα από τα επίμαχα σκίτσα εμφανίζονται δύο παλαιστές του σούμο- οι οποίοι έχουν ένα χέρι ή ένα πόδι επιπλέον- με φόντο το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα και ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής σχολιάζει "Θαυμάσια! Χάρη στη Φουκουσίμα, το σούμο πλέον είναι Ολυμπιακό άθλημα".
 
Σε άλλο σκίτσο, δύο άνθρωποι που φορούν στολές για προστασία από τη ραδιενέργεια κάνουν ελέγχους δίπλα σε μια πισίνα και ακολουθεί το σχόλιο:" Υπάρχει ήδη έτοιμη πισίνα για τους Ολυμπιακούς στη Φουκουσίμα".
 
Τα σκίτσα σχολιάζουν την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναθέσει στο Τόκιο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, παρά τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν ως προς την ασφάλεια αποστολών και επισκεπτών, λόγω του δυστυχήματος στη Φουκουσίμα και των αναφορών ότι εξακολουθούν να καταγράφονται διαρροές ραδιενέργειας από το εργοστάσιο.
 
Από πλευράς ιαπωνικής διπλωματίας, τα σκίτσα που δημοσιεύτηκαν στη γαλλική εφημερίδα θεωρείται ότι είναι "απρεπή και δίνουν λανθασμένη εικόνα για το ζήτημα της Φουκουσίμα".  Για δεύτερη φορά οι σχέσεις Γαλλίας-Ιαπωνίας κινδυνεύουν να ψυχρανθούν με αφορμή τη Φουκουσίμα. Τον περασμένο Οκτώβριο το τηλεοπτικό δίκτυο France 2 υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά την προβολή φωτογραφίας ιάπωνα τερματοφύλακα- ο οποίος απεικονιζόταν με τέσσερα χέρια- μετά τη νίκη με 1-0 της Ιαπωνίας έναντι της Γαλλίας σε φιλικό αγώνα, η οποία αποδόθηκε στο "φαινόμενο Φουκουσίμα".
 
(Πηγή:Guardian)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου