Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Δέκα Μεγάλοι Ευρωπαϊκοί Ενεργειακοί Όμιλοι Ζητούν να Δοθεί Τέλος στις Επιδοτήσεις των ΑΠΕ


Κοινή θέση υιοθέτησαν οι διευθύνοντες 10 μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων, ζητώντας από την Ε.Ε. να δοθεί τέλος στις επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια και τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί αυτοί έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους μικρούς και μεγάλους καταναλωτές.


Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για αυτό το θέμα στις Βρυξέλες, οι διευθύνοντες εταιρειών όπως οι ΕΟΝ, GDF Suez και Eni παρότρυναν τις ευρωπαϊκές αρχές να υιοθετήσουν ένα σύστημα το οποίο θα ανταμείβει τους παραγωγούς εκείνους που θα επιλέξουν να διατηρούν μια ποσότητα ηλεκτρικής ισχύος σε εφεδρεία, λόγω της σημασίας που έχει για την ευστάθεια του δικτύου.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο Ζεράρ Μεστραγιέτ, διευθύνων σύμβουλος της GDF Suez, τόνισε ότι «αποτύχαμε σε όλους τους τομείς. Η Ευρώπη απειλείται με μια διακοπή της ηλεκτροδότησης αντίστοιχη με αυτή που συνέβη παλιά στη Νέα Υόρκη. Οι τιμές αυξάνονται και οι εκπομπές ρύπων συνεχίζουν να πληθαίνουν».

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να συζητήσει το ενεργειακό ζήτημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, οι δέκα ενεργειακοί όμιλοι τόνισαν ότι τα πράγματα στις ΑΠΕ έλαβαν μια ιδιαίτερα αρνητική τροπή μετά το 2008 και την έλευση της οικονομικής κρίσης, η οποία κατέστησε αρκετά κράτη-μέλη ανήμπορα να στηρίξουν τις πράσινες επιδοτήσεις. Σημείωσαν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγική ισχύς 51 GW στο φυσικό αέριο, η οποία ισούται με την εγκατεστημένη ισχύ του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου