Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η απάντηση των Ευρωπαίων στην κ. Λαγκάρντ για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους


OliRehn01-02july2013

Το πρακτορείο BLOOMBERG TV («Asmussen, Rehn, Regling, Hoyer Discuss EU Economy») μετέδωσε χθες την ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε στην Ουάσιγκτον το Bertelsmann Foundation, με θέμα την οικονομία της Ευρωζώνης, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Συμμετείχαν το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen, ο Ευρωπαίο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, και του επικεφαλής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του δήλωσε ότι η δημοσιονομική ανακούφιση της Ελλάδας μέσω του κουρέματος του χρέους δεν πρέπει να αποτελεί στόχο των πολιτικών, αντιπροτείνοντας άλλα μέσα («Rehn Says Cutting Greece Debt Burden Shouldn’t Be a Goal»).
«Είχαμε ήδη δύο γύρους με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι τα κουρέματα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν στόχο, ούτε το θεωρώ συνετό. Αντίθετα το «οπλοστάσιο» θα πρέπει να περιλαμβάνει την επέκταση της περιόδου ωρίμασης των δανείων και περεταίρω μείωση των επιτοκίων» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Klaus Regling, δήλωσε ότι οι προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων και οι επεκτάσεις της περιόδου ωρίμανσης έχουν λειτουργήσει «με οικονομικούς όρους όπως ένα ενδεχόμενο κούρεμα». Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα λάβει ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης, το οποίο «πιθανώς χρειάζεται» σημείωσε ο Klaus Regling.
Ο Klaus Regling σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην τηλεόραση του BLOOMBERG («Regling Says Greece Widely Expected to Need New Bailout in 2014») επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί πιθανώς ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, τον επόμενο χρόνο, ενώ ο ΕΜΣ θα είναι έτοιμος για να κινηθεί γρήγορα όταν χρειασθεί.
«Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειασθούν (οι Έλληνες) περεταίρω βοήθεια» δήλωσε στην Sara Eisen προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός των αγορών στο τέλος του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης, αντίθετα με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Το τρέχων πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ύψους 240 δις ευρώ διαρκεί έως τα μέσα του 2014. Εάν ακολουθήσει ένα νέο πακέτο διάσωσης «δεν θα χρειασθούμε πολύ χρόνο» για να το ετοιμάσουμε, δήλωσε ο Regling.


Read more: http://mignatiou.com/?p=14057#ixzz2hVCkSuLF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου