Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Bloomberg: Περισσότερα πλήρωσαν οι Κύπριοι από τους Γερμανούς στα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης

Bloomberg: Περισσότερα πλήρωσαν οι Κύπριοι από τους Γερμανούς στα πακέτα διάσωσης


Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται,η Κύπρος έχει προσφέρει αναλογικά περισσότερα από τη Γερμανία στα πακέτα στήριξης της Ευρωζώνης, αν και βρίσκεται η ίδια τελεί υπό σχέδιο διάσωσης, ενώ  αναγκάστηκε να προχωρήσει μάλιστα στο κούρεμα των τραπεζικών της καταθέσεων.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στοιχεία της Eurostat και αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη του 2012, η Κύπρος έχει προσφέρει το 2,3% του ΑΕΠ της στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωζώνης. Την ίδια περίοδο, η Γερμανία είχε προσφέρει το 2,1% του ΑΕΠ της.
Η συμμετοχή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης στα πακέτα στήριξης ήταν επίσης μικρότερη αναλογικά σε σχέση με της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας όταν  η σύγκριση γίνεται αναλογικά, καθώς σε απόλυτους όρους η Γερμανία έχει συνεισφέρει τα περισσότερα.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τομύθο ότι οι Γερμανοί πολίτες υφίστανται το μεγαλύτερο φορτίο της διάσωσης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών.
«Αυτά τα νούμερα υπενθυμίζουν σε όλους ότι η Γερμανία μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότησης (σε απόλυτους όρους), αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος» επισημαίνει ο Carsten Brzeski, της ING «Σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν πληρώσει το μερίδιό τους για την οικονομική αλληλεγγύη».
η Γερμανία έχει συνεισφέρει 56 δις ευρώ στα πακέτα διάσωσης έως τα τέλη του 2012. Aκολουθεί η Γαλλία με 42 δις ευρώ.


Πηγή: Bloomberg: Περισσότερα πλήρωσαν οι Κύπριοι από τους Γερμανούς στα πακέτα διάσωσης | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/26944/bloomberg-perissotera-plirosan-oi-kyprioi-apo-toys-germanoys-sta-paketa-diasosis#ixzz2iRs4Bv5e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου