Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Συμπεράσματα από την Έκθεση της TASK FORCE για την Ελλάδα: Στις καλένδες παραπέμπεται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Στις καλένδες παραπέμπεται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο καθώς ρίχνουν "πάγο" οι Γερμανοί - ΥΠΑΝ στο Newmoney.gr: "Αναζητούμε νέα κεφάλαια απ' τη Γαλλία"

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

(Upd) Στις καλένδες παραπέμπεται η σύσταση του ελληνικού επενδυτικού Ταμείου, ενός από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσπαθούσε να προωθήσει η κυβέρνηση κυρίως με τη χρηματοδοτική υποστήριξη των Γερμανών. 

Όπως προκύπτει απ' την άτυπη ενημέρωση που έκανε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης της χώρας μας από την Task Force, το σχέδιο σύστασης του Ταμείου παραπέμπεται για το δεύτερο μισό του 2014 και θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης αξιολόγησης της Task Force αφού πρόκειται "για κάτι περίπλοκο". 
Ουσιαστικά ακυρώνεται εν τοις πράγμασι αυτό που είχε υποσχεθεί στην Αθήνα ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα γινόταν άμεση εκταμίευση των γερμανικών πόρων προς βοήθεια της Ελλάδας ενώ χάνεται και ένα απ' τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Μάλιστα ο προγραμματισμός, με βάση τη συμφωνία που είχε επιβεβαιωθεί τον περασμένο Ιούλιο με την έλευση του κ. Σόιμπλε στη χώρα, ήταν να δημιουργηθεί το Ταμείο ως το Νοέμβριο. Τα αρχικά κεφάλαια του θα ανέρχονταν σε 450 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, που επιβεβαιώνονται από διαφορετικές πηγές, η εμπλοκή προέκυψε στο βασικό θέμα της γερμανικής χρηματοδότησης, αφού λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία (ακόμα δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση), δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.
Από τη μεριά του το υπ. Ανάπτυξης σε ερώτηση του Newmoney.gr διαμηνύει προς τις Βρυξέλλες πως άμεσα και πιο συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο για τις επενδύσεις θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις για το σχήμα και τη μορφή του ελληνικού επενδυητικού Ταμείου ενώ κύκλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν πως μέσα στις επόμενες μέρες ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα έχει "υψηλές διαπραγματεύσεις" με τη γαλλική πλευρά για την εύρεση επιπλέον κεφαλαίων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο αξιωματούχος εστίασε στη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για "ικανοποιητική πρόοδο" ενώ δήλωσε πως "η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες τα πηγαίνει πολύ καλά στις μεταρρυθμίσεις".
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν έκανε λόγο για την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων ως μόνο μέσο για να ανακάμψει η οικονομία (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ)
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε πολύ καλή την απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων από τα διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Όπως είπε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχε απορροφηθεί και εκταμιευτεί το 67,5% των κονδυλίων όταν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 49%.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχος η πρόοδος θα επιβεβαιωθεί και από τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο ίδιος εντοπίζει μεγάλη πρόοδο στις εξαγωγικές διαδικασίες. Επίσης με ικανοποιητικό ρυθμό κινείται η διαδικασία για μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες του Δημοσίου.
Όπως σημείωσε σύντομα ο ΟΟΣΑ θα καταθέσει προτάσεις για το διοικητικό άχθος. Επίσης θα επισπευθούν οι διαδικασίες για το κτηματολόγιο. Εξάλλου γι αυτό υπάρχει και συγκεκριμένη προθεσμία.
Ο αξιωματούχος βλέπει βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικοποιήσεις και σημείωσε ότι θα υπάρρξει περαιτέρω Κοινοτική βοήθεια για τη σύσταση επιχειρηματικών πάρκων με συσκεκριμένο πρόγραμμα που θα είναι σε ισχύ ως το 2020.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε επίσης για πρόοδο και στην είσπραξη των φόρων.
Υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης και έκανε λόγο για ένα action plan το οποίο θα τεθεί σε ισχύ.
Σημείωσε επίσης πως υπάρχει πλάνο για την ανεργία και κυρίως για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας με πόρους που θα αντληθούν ώστε παράλληλα να υπάρξει και κοινωνικό δίχτυ προστασίας.


Πηγή: Στις καλένδες παραπέμπεται το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο καθώς ρίχνουν "πάγο" οι Γερμανοί - ΥΠΑΝ στο Newmoney.gr: "Αναζητούμε νέα κεφάλαια απ' τη Γαλλία" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/26914/stis-kalendes-parapempetai-elliniko-ependytiko-tameio-kathos-rihnoyn-pago-oi-germanoi#ixzz2iRskjmmG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου