Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Το «εξπρές του μεσονυκτίου» ζει...

Την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν ξανά ύστερα από τριάμισι χρόνια οι ενταξιακές συνομιλίες Αγκυρας-ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τα εμπόδια στη διαδικασία να παραμένουν ανυπέρβλητα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε τριπλή καταδίκη σε βάρος της χώρας για κακομεταχείριση και βασανιστήρια συλληφθέντων.

Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήρθε την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν ξανά ύστερα από τριάμισι χρόνια οι ενταξιακές συνομιλίες της κυβέρνησης Ερντογάν με την ΕΕ
Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήρθε την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν ξανά ύστερα από τριάμισι χρόνια οι ενταξιακές συνομιλίες της κυβέρνησης Ερντογάν με την ΕΕ
Χθες το ΕΔΑΔ δημοσιοποίησε τις αποφάσεις του για τρεις ξεχωριστές υποθέσεις συλληφθέντων από τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, ένας εκ των οποίων ήταν ανήλικος όταν είχε υποστεί τα βασανιστήρια.
Πρόκειται για τον Τζινέιτ Ερτούς, ο οποίος όταν συνελήφθη από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2008, σε διάρκεια διαδήλωσης στήριξης στο ΡΚΚ, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ήταν έφηβος, μόλις 15 ετών. Ο Ερτούς υπέστη κακομεταχείριση και κάμερα κατέγραψε έναν αστυνομικό να του στρίβει βάναυσα το χέρι πίσω από την πλάτη και να τον ρίχνει στο οδόστρωμα, ενώ ο νεαρός έκλαιγε.

Εναντίον του είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση, αλλά δύο χρόνια αργότερα αθωώθηκε ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και οι γονείς του υπέβαλαν μήνυση εναντίον του αστυνομικού που εμφανιζόταν στο βίντεο. Τη μήνυση ωστόσο αρνήθηκαν να εξετάσουν οι τουρκικές δικαστικές αρχές και στη συνέχεια ο νεαρός κατέφυγε στο ΕΔΑΔ, η απόφαση του οποίου τελικά τον δικαίωσε.
Απίστευτα είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την αστυνομική βία και τους βασανισμούς συλληφθέντων από τις τουρκικές αρχές
Απίστευτα είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως για την αστυνομική βία και τους βασανισμούς συλληφθέντων από τις τουρκικές αρχές
Ανάκριση
Από το ΕΔΑΔ δικαιώθηκε και ο 38χρονος Μεσούτ Ντενίζ, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του στη Σαμψούντα τον Οκτώβριο του 1999.
Στη διάρκεια της ανάκρισής του κρεμάστηκε από τα χέρια, ξυλοκοπήθηκε, υπέστη ηλεκτροσόκ, ενώ τον ανάγκασαν να κοιμηθεί γυμνός πάνω σε μια παγωμένη επιφάνεια, ενώ επίσης ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ένας αστυνομικός τον είχε βιάσει χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα. Η βία που υπέστη πιστοποιήθηκε από τις ιατρικές εξετάσεις που έδειξαν μώλωπες και εκδορές σε διάφορα σημεία του προσώπου και του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα.
Οι καταγγελίες του οδήγησαν στην έναρξη έρευνας από την Εισαγγελία της Τουρκίας και στην άσκηση δίωξης σε βάρος ενός αστυνομικού, ο οποίος αθωώθηκε από το 2007.
Μάλιστα τα τουρκικά δικαστήρια αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση του Ντενίζ κατά της αθώωσης του αστυνομικού, με αποτέλεσμα να καταφύγει στο ΕΔΑΔ.
Η Αγκυρα υποχρεώθηκε να καταβάλει στον Ντενίζ, ο οποίος κρατείται ακόμη στις φυλακές Σιντζάν, αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη, αφού ο αστυνομικός καταδικάσθηκε για παραβίαση διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, λόγω των ακραίων βασανιστηρίων στα οποία υπεβλήθη ο ενάγων.
Η τρίτη περίπτωση αφορά στον Καμουράν Τουζούν, ο οποίος υπέστη άγριο ξυλοδαρμό και τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην οικία του στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά.
Η Αγκυρα καταδικάσθηκε από το ΕΔΑΔ για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος του Τουζούν σε δίκαιη δίκη. Υποχρεώθηκε να καταβάλει 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον ενάγοντα και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
«Οχι» στην ίδια στέγη φοιτήτριες και φοιτητές
Συνεχώς πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν τη συντηρητικοποίηση της Τουρκίας που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, που δημοσίευσαν οι εφημερίδες Zaman και Radikal, ότι «οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούν να ζουν στο ίδιο οίκημα, αυτό είναι αντίθετο στη συντηρητική-δημοκρατική δομή» της κοινωνίας, και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ελέγξει την κατάσταση.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες, αυτά δήλωσε ο Ερντογάν σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην ετήσια συγκέντρωση των βουλευτών του κόμματος στο Κιζιλτζάχαμαμ, προκαλώντας την αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου και της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, διέψευσε τα δημοσιεύματα ως «επινοήσεις».
Εν τω μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε φετφά για τα τατουάζ, καθώς και για τα σκουλαρίκια στους άντρες, ενώ ανέφερε ότι τα μακριά μαλλιά στους άντρες είναι ανεκτά.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε υποδεχθεί με τη φράση «η βούληση του λαού επικράτησε» την είσοδο για πρώτη φορά γυναικών βουλευτών, του ΑΚΡ, με ισλαμική μαντίλα σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Τον περασμένο μήνα η τουρκική κυβέρνηση ήρε έπειτα από 90 χρόνια την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ την ίδια ημέρα η τηλεπαρουσιάστρια Γκιοζντέ Κανσού που δήλωνε το «παρών» στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί απολύθηκε από το κανάλι ATV λόγω του προκλητικού ντεκολτέ της.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου