Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΗΠΑ: Τεστ υπεροχής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπιλ ντε Μπλάζιο είναι ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης μετά την επικράτησή του με 73% έναντι 24% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζότζεφ Λότα στις χθεσινές εκλογές, όπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα. Οι αναμετρήσεις που διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις και πολιτείες θεωρούνται κρίσιμο τεστ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014
Ο νέος δήμαρχος της Ν.Υόρκης Μπιλ ντε ΜπλάζιοΟ νέος δήμαρχος της Ν.Υόρκης Μπιλ ντε ΜπλάζιοΟ Μπιλ ντε Πλάζιο θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2014, διαδεχόμενος στη δημαρχία τον Μάικλ Μπλούμπεργκ. Τα τελευταία τρία χρόνια, υπηρέτησε στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ παλαιότερα υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική της εκστρατεία για τη Γερουσία.

Στη πολιτεία Βιρτζίνια, ο 57χρονος υποψήφιος των Δημοκρατικών Τέρι Μακόλιφ είναι ο μεγάλος νικητής για τη θέση του κυβερνήτη. Επικράτησε του Ρεπουμπλικανού και πολιτειακού υπουργού Δικαιοσύνης Κεν Κουτσινέλι, ο οποίος είναι πολέμιος του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προέδρου Ομπάμα. Ο Μακόλιφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε με ποσοστό 47.5% έναντι 45.9% του αντιπάλου του.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Ρεπουμπλικανός Κρις Κρίστι επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας και η νίκη του ανακοινώθηκε μόλις λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Ο 51χρονος θεωρείται ένα από τα "φαβορί" για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη ,πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και σε άλλες πόλεις όπως στην Ατλάντα, στη Βοστώνη, στο Χιούστον και στο Μαϊάμι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια πρώτη ένδειξη για να δείξουν προς ποια κατεύθυνση κινείται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το Νοέμβριο του 2014, κατά τις οποίες θα δοθούν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες της Βουλής και για το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας.

Σίγουρη θεωρείται τέλος η νίκη του Ελληνοαμερικανού, με καταγωγή από την Κύπρο, Κώστα Κωνσταντινίδη, υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, για θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόρια. Ο Κωνσταντινίδης θα είναι ο πρώτος ομογενής που θα γίνει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου