Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Noble: 1,5 δισ. βαρέλια πετρέλαιο μόνο στο «12»


Noble-Cyprus02-18december2013
Λευκωσία: Τα λεπτομερή τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου, που φθάνουν σχεδόν το 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια (για την ακρίβεια 1.496 εκατ.) στο τεμάχιο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Noble Energy στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο «Φιλελεύθερος», παρουσιάζοντας στους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, με πρωτοφανή για τέτοιες παρουσιάσεις ακρίβεια, τα όσα αφορούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο «12». Άλλη τόση ποσότητα πετρελαίου βρίσκεται κάτω από το ισραηλινό Λεβιάθαν.
Η Noble, χαρακτηρίζει τις ποσότητες αυτές ως «ακαθάριστα χωρίς κίνδυνο μέσα αποθέματα».  Πρόκειται για «Μεσοζωικό» πετρέλαιο, που ερμηνεύεται ως πολύ καλής ποιότητας.
Με μέση τιμή $100 ανά βαρέλι, αυτό σημαίνει συνολική αξία πετρελαίου της τάξης των 150 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δικαιώματα της Κύπρου αναιρουμένων των δαπανών εξόρυξης και εκμετάλλευσης, είναι με συντηρητικούς υπολογισμούς της τάξης των 65 δισ. δολαρίων.
Την Ανοιξη του 2014, πληρέστερη εικόνα για πετρέλαιο στο οικόπεδο 12, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Υπ. Ενέργειας
Την Ανοιξη του 2014 θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης πετρελαίου στο οικόπεδο 12, δήλωσε στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες, Νίκο Μπέλλο, όπου πραγματοποιεί επαφές, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ερωτηθείς σχετικώς με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο Υπουργός ενέργειας καταρχάς υπενθύμισε παλαιότερη μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών, η οποία αναφέρονταν στην παρουσία τόσο φυσικού αερίου όσο και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η πρόβλεψη για φυσικό αέριο σταδιακά επιβεβαιώνεται, συνεπώς μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι προοπτικές ύπαρξης και πετρελαίου είναι καλές. Το καλοκαίρι του 2013 η Noble ολοκλήρωσε τρισδιάστατες έρευνες στο οικόπεδο 12, τα ευρήματα των οποίων αναλύονται και θα γίνουν γνωστά την Ανοιξη του 2014», επισήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «τότε θα έχουμε πληρέστερη εικόνα κατά πόσο υπάρχει πετρέλαιο, ενώ η επιβεβαιωμένη παρουσία του θα διευκρινιστεί μόνο αφού γίνει γεώτρηση».
Ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης στις Βρυξέλλες, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ενέργειας, καθώς και οργάνων της ΕΕ. Επίσης, ο Υπουργός θα συναντηθεί σήμερα με δημοσιογράφους από κοινοτικά έντυπα, διεθνή πρακτορεία και ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους οποίους θα ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα υδρογονανθράκων.
ΠΗΓΗ: www.philenews.com, CNA – ΚΥΠΕ


Read more: http://mignatiou.com/?p=17989#ixzz2nqGaqdxb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου