Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Βουλγαρία: Στην Κομισιόν Ανέθεσε την Εκπροσώπηση των Συμφερόντων της στην Αναδιαπραγμάτευση για τον South Stream


Η Βουλγαρία εξουσιοδότησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στην αναδιαπραγμάτευση των συνθηκών κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream" με τρόπο που να εναρμονίζεται με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Τη σχετική επιστολή της βουλγαρικής κυβέρνησης κατέθεσε σήμερα στην Κομισιόν ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ.

Τα παραπάνω μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας ΒΝΡ, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Στόινεφ με τον αρμόδιο για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ Επίτροπο Γκίντερ Ότινγκερ αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους.

Σε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα, η δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ υπενθύμισε τις αντιρρήσεις, οι οποίες εκφράστηκαν μέσα από τους κόλπους της Κομισιόν σχετικά με τις διμερείς συμφωνίες έξι ευρωπαϊκών χωρών με τον αρμόδιο δημόσιο οργανισμό της Ρωσίας "Γκάζπρομ", οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος Επίτροπος με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας στις Βρυξέλλες, όπως υπενθύμισε η βουλγαρική τηλεόραση.

Βούλγαροι σχολιαστές σημειώνουν, από την πλευρά τους, πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε δηλώσεις του μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε, στη Μόσχα, με τη Σλοβένα ομόλογό του Αλένκα Μπράτουσεκ, είχε τονίζει πως το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν είναι δεσμευτικό για τις διακυβερνητικές συμφωνίες κατασκευής του αγωγού.

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη συνάντηση των έξι υπουργών με τον Επίτροπο Ότινγκερ, ο Βούλγαρος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα, ότι η Κομισιόν θα διαπραγματευτεί σε εποικοδομητικό πνεύμα τις διαφορές με την "Γκάζπρομ", αποφεύγοντας την εφαρμογή "δύο μέτρων και δύο σταθμών", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


 http://energia.gr/article.asp?art_id=77403

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου