Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Rehn: Το 2015 η τραπεζική ένωση, μόνο έσχατη λύση η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM


Έκκληση για την επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και την αποσαφήνιση των κανόνων γύρω από την εκκαθάριση των τραπεζών και το κούρεμα των καταθέσεων, απεύθυνε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Reh, με συνέντευξή του στη Wall Street Journal. Και εκτίμησε ότι το 2015 είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ η τραπεζική ένωση, υπό την ενιαία εποπτεία της ΕΚΤ.
Όμως, ακόμα και μέσα στην τραπεζική ένωση, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM θα πρέπει να αποτελεί μέτρο έσχατης ανάγκης, είπε.

“Πρώτα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες του παιχνιδιού για την εκκαθάριση των τραπεζών και το κούρεμα των καταθέσεων και μετά, όταν έχουν γίνει όλα όπως προβλέπονται, ίσως εξετάσουμε ως μέρος της συνολικής άσκησης του επιμερισμού του βάρους, και τον ESM”, είπε.
Η Ισπανία είναι σημείο αναφοράς στην αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων, πρόσθεσε, καθώς εκεί, οι τράπεζες επιχείρησαν πρώτα να επιβιώσουν με ίδια μέσα (με ζημιές στους μετόχους και τους junior ομολογιούχους), μετά αναζήτησαν εθνικούς πόρους και τελικά κατέφυγαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, από τον οποίο πήραν 41,3 δισ. ευρώ.
Τι είπε για την Κύπρο
Την εκτίμηση ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,6% έως το 2014 εξέφρασε ο Rehn.  “Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία αβεβαιότητας σε σχέση με τις εξελίξεις του κοντινού μέλλοντος στην κυπριακή οικονομία, και για αυτό είναι πολύ δύσκολο ο οποιοσδήποτε να πει εάν θα υπάρξει ύφεση 10%, 13%, 15% ή  άλλη”, είπε. Όμως, εκτίμησε ότι το 12,6%, στο οποίο έχουν καταλήξει οι Βρυξέλλες, είναι η καλύτερη εκτίμηση.
Σημειώνεται, πάντως, ότι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα θεωρούν τις εκτιμήσεις αυτές υπεραισιόδοξες, με κάποιες προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ύφεση 13% μόνο για το 2013 και συνολική συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20%, στα επόμενα δύο χρόνια. 


Πηγή: Rehn: Το 2015 η τραπεζική ένωση, μόνο έσχατη λύση η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση μέσω του ESM | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/8663/rehn-2015-i-trapeziki-enosi-mono-eshati-lysi-i-apeytheias-anakefalaiopoiisi-meso-toy#ixzz2QBMM9hq2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου