Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Tagesspiegel:«Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα».

GERMANIKH KATOXH
Την ώρα που η συζήτηση σε Αθήνα και Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημώσεις έχει «ανάψει» για τα καλά, μετά το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, η εφημερίδαTagesspiegel δεν διστάζει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να γράψει: «Καμία άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα». 
Στην εφημερίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών. 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα. Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν». 
Στο άρθρο μάλιστα επιχειρείται και μια ανάλυση του διλήμματος, ενώπιον του οποίου φέρεται να βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκληθούν κύματα αγανάκτησης. Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με τη Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ».

«Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της, είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική. Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει» παρατηρεί ακόμη η γερμανική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα τραβήξει εις μάκρος η υπόθεση». Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε άρθρο στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζει ότι το σύνολο των οφειλών από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σε 162 δισ. ευρώ και θα επαρκούσε, για να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά επιθυμεί, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με το Βερολίνο.
πηγή : politicanea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου