Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Eκτεθειμένος ο Μάριο Ντράγκι για την Κύπρο

Draghi01-28june2013
 Ο ισχυρισμός που φέρεται να διατύπωσε ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα διασφάλισε τα χρήματα των μεγαλοκαταθετών της Ευρωζώνης και μετά επέβαλε το κούρεμα, σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης λέει πολλά.

Και όντως εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα χορηγούσε ρευστότητα ΕLA για ένα χρόνο σε μία αφερέγγυα τράπεζα, τη Λαϊκή, ώστε να δώσει χρόνο στους καταθέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών να φυγαδεύσουν τα κεφάλαια τους τίθεται μεγάλο ζήτημα για το ένα μέλος της τρόϊκας και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι.
- Τι έκαναν, δηλαδή, προετοίμαζαν το έδαφος για το πείραμα τους; Για την επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις ένα χρόνο πριν, προστατεύοντας τα δικά τους συμφέροντα?
Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτοί που σήκωσαν το βάρος του κουρέματος και των εκβιαστικών αποφάσεων ήταν  οι Ρώσοι επενδυτές, οι Κύπριοι καταθέτες, τα κυπριακά συνταξιοδοτικά ταμεία και οι επιχειρήσεις με ζημιές συνολικού ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα στοιχεία της Κεντρικής που δόθηκαν σήμερα και αφορούν τις συνολικές καταθέσεις για τον Μάιο του 2013 μιλούν από μόνα τους.
Το Μάιο του 2012, ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα 72,4 δισ ευρώ, ενώ ένα χρόνο μετά μειώθηκαν σε 55,9 δισ.
Από τον Οκτώβριο του 2012, δηλαδή μετά από τέσσερις μήνες όταν άρχισε να συζητείται έντονα το κούρεμα άρχισαν οι μαζικές εκροές κεφαλαίων. Μάλιστα από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 και κυρίως παραμονές των αποφάσεων του Γιούροκρουπ συνολικά έκαναν φτερά οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Μέσα σε έντεκα μήνες έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες έντεκα δισ. Σημειώνεται εδώ ότι μετά το κούρεμα μέσα στον Μάιο είχαμε εκροές κεφαλαίων 1,4 δισ. Αυτό το ποσό είναι υπερβολικά μεγάλο εαν λάβουμε υπόψη και τα περιοριστικά μετρα στις συναλλαγές.
Οι Eυρωπαίοι εταίροι μας πείστηκαν ότι το “πείραμα με την Κύπρο πέτυχε”, ή είναι αποφασισμένοι να το κάνουν να πετύχει και θα το εφαρμόσουν πλέον και αλλού εάν και εφόσον ύπαρξει ανάγκη.
Πηγή: Mega Κύπρου
Read more: http://mignatiou.com/?p=7248#ixzz2XV8oYggf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου