Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πρέσβης Αιμιλίου: Θα σπάσει το αδιέξοδο αν η Άγκυρα αποδεχτεί την πρόταση για την Αμμόχωστο

General Assembly Discusses Various Draft Resolutions

Αν η Άγκυρα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο, θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.
«Για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, για την έναρξη των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε ουσιαστικές προτάσεις, που αν γίνουν αποδεκτές πιστεύουμε θα μας προσφέρουν την ευκαιρία για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες» ανέφερε ο κ. Αιμιλίου.

Ο Κύπριος διπλωμάτης προέβη σε σύντομη δήλωση μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με ανταποκριτές στον ΟΗΕ, τους οποίους ενημέρωσε για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την Κύπρο αυτή την περίοδο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις και στα νέα δεδομένα, καθώς και στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, γύρω στον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τις προτάσεις της κυπριακής πλευράς και την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού προηγηθεί η παράδοση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Κατά την ενημέρωση, ο κ. Αιμιλίου απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για το Κυπριακό και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.
Στη δήλωσή του και αναφερόμενος στην πρόταση για την Αμμόχωστο, επεσήμανε ότι «προτείνεται όπως η πόλη να τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμένα της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς απ’ όλους τους Κυπρίους, όπως και η άρση των ενστάσεων της Κύπρου σε αριθμό διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεών της, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Τέλος, ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να ανταποκριθεί θετικά στην εν λόγω πρόταση, την οποία, όπως είπε, έχουν καλωσορίζει αρκετά διεθνή κέντρα.
«Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, που επιτάσσει την ανάληψη επείγουσας και αποφασιστικής δράσης από την κυπριακή κυβέρνηση», σύμφωνα με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, «η έναρξη των συνομιλιών έπρεπε να μεταφερθεί για τα τέλη του έτους, αλλά η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα του προέδρου Αναστασιάδη παραμένει η διαπραγμάτευση μιας αμοιβαίως αποδεκτής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».
Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αποστόλης Ζουπανιώτης έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση:
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, είχε σήμερα συνάντηση με ανταποκριτές που καλύπτουν την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο κυπριακό, τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, την επικείμενη ανανέωση από το Σ.Α. της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο και θέματα γύρω από την οικονομική κρίση και πως επηρεάζει τη διαδικασία.
Ο Κύπριος πρέσβης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των ανταποκριτών διεθνών μέσων τόσο σε σχέση με το κυπριακό, όσο και για ζητήματα της περιοχής, όπως η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και το ρόλο της Κύπρου.
Σε δήλωσή του αναφορικά με το κυπριακό, ο κ. Αιμιλίου είπε πως στην Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες για την έναρξη των συνομιλιών, κάποια στιγμή το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
«Για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για την έναρξη των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε ουσιαστικές προτάσεις, που αν γίνουν δεκτές πιστεύουμε θα μας προσφέρουν την ευκαιρία για σπάσιμο του αδιεξόδου στο κυπριακό και ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες».
Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, είπε ότι αφορά «στο να τεθεί η πόλη υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμένα της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς από όλους τους Κυπρίους, όπως και στην άρση των ενστάσεων της Κύπρου σε αριθμό διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους με την ΕΕ και την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεών της σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Αγκυρας».
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η θετική ανταπόκριση της Αγκυρας στην πρόταση, την οποία έχουν καλωσορίσει πολλά διεθνή κέντρα.
Καταλήγοντας, ανέφερε πως με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, που επιτάσσει την ανάληψη επείγουσας και αποφασιστικής δράση από την κυπριακή κυβέρνηση. «η έναρξη των συνομιλιών έπρεπε να μεταφερθεί για τα τέλη του έτους, αλλά η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα του προέδρου Αναστασιάδη παραμένει η διαπραγμάτευση μιας αμοιβαίως αποδεκτής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».
Statement by Permanent Representative to the UN, Ambassador Nicholas Emiliou
With regard to the Cyprus talks, preparation is underway in the Greek-Cypriot side for the start of the talks, sometime in the last quarter of the current year. The Government of Cyprus in order to build a climate of trust for which the talks to commence, has made concrete proposals which if accepted we believe will give us the opportunity of a breakthrough on the situation in Cyprus and quick progress in the talks.
One of those proposals concerns placing the city of Famagusta under U.N. administration for the eventual resettlement by its lawful inhabitants in conjunction with the use of the port of Famagusta for trade purposes by all.
Cypriots and lifting Cyprus’s objections for a number of negotiating chapters in Turkey’s accession negotiations to the European Union and the implementation by Turkey of its obligations under the Ankara protocol. We hope to have a positive response from Ankara on this proposal which has been welcomed by many quarters internationally.
Given the difficult financial situation in Cyprus which has necessitated urgent and decisive action by the new government of Cyprus the start of the talks had to be moved at a later part of this year but the first and utmost priority of President Anastasiades remains a negotiated mutually acceptable settlement of the Cyprus problem.


Read more: http://mignatiou.com/?p=7192#ixzz2XV78jsts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου