Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Σουπερ-ιοί μολύνουν την «Αλίκη του success story»

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος δίνει ένα ακόμη χτύπημα κάτω από τη ζώνη στους «πετυχημένους» σχεδιασμούς των διαχειριστών της κρίσης αποδεικνύοντας ότι δεν ελέγχουν τίποτα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση που είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις προσευχές περί ανάπτυξης παγκοσμίως, βρίσκεται αντιμέτωπη κι αυτή με τη νέα κρίση που χτυπά τις αναδυόμενες οικονομίες και μολύνει τις μητροπόλεις.


Εάν εώς τώρα ο τίτλος του παραμυθιού ήταν "Η Αλίκη στη Χώρα του Success Story", ότι δηλαδή τα πράγματα βελτιώνονται και ότι έχει και τα καλά της η υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές διοτί μπορεί να τραβάει κεφάλαια, τα γνωστά κερδοσκοπικά hedge fund τύπου Πόλσον, με αιχμή τις τράπεζες κι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που πάνε για ιδιωτικοποίηση, από δω και πέρα η διεθνής εικόνα δείχνει ότι τα πράγματα σκουραίνουν πάλι.

Από τη γειτονική Τουρκία έως τη Λατινική Αμερική και την Ασία με αιχμή Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, τα χρηματιστήρια δονούνται από τις σεισμικές δονήσεις κεφαλαίων που αποχωρούν μετά τη μείωση του χρήματος από τα πιεστήρια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής  Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, όπως γράφει και η "Ε" στο σημερινό φύλλο της Τρίτης, (μερικά αποσπάσματα υπάρχουν παρακάτω).
Το τράβηγμα του μαξιλαριού "τυπωμένης" ρευστότητας δείχνει ότι από κάτω καραδοκεί η άβυσσος στην παγκόσμια οικονομία, με την Ευρώπη ήδη χτυπημένη στην σκακιέρα του ανταγωνισμού και της ευρωστίας των οικονομιών, τις χώρες του Νότου ακόμα πιο αδύναμες οικονομικά και πολιτικά με αποκορύφωμα την κατάσταση στην Ελλάδα.
Οσο και να κοκορεύεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο γιαπρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ το 2013, που λέει ο Σταϊκούρας, μέσω των άγριων περικοπών, η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς του χρέους το οποίο ήδη αυξάνεται αντί να μειώνεται τα τελευταία χρόνια παρά της θυσίες και τα διάφορα "κουρέματα". 
Πτωτικές τάσεις κυριαρχούν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.150 μονάδων. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, ενώ στα υψηλά τους έχουν εκτιναχθεί και τα πορτογαλικά. Ελλάδα και Πορτογαλία θεωρούνται οι πιο ευάλωτες της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις στις αναδυόμενες μεταδοθούν και προς χώρες-μέλη της Ευρώπης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι η ενδεχομένη μείωση του ύψους του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες και αποσταθεροποίηση σε ευάλωτες χώρες, οι οποίες δεν έχουν διορθώσει τις οικονομικές ανισορροπίες. Ανέφερε επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται σημαντικά χαμηλότερα του στόχου, καθώς και ότι υφίσταται κίνδυνος αποπληθωρισμού.
Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, η έκθεσή της στην τουρκική, σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι «εκβιασμοί» ΜΜΕ της Γερμανίας, που επαναφέρουν σενάρια Grexit, με αφορμή τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό, όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, αποτυπώνεται ήδη στη νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την επιβάρυνση των spreads, την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου.
Πολυεθνικές στο «κόκκινο»
Εκείνοι που, προς το παρόν, πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τις τελευταίες εξελίξεις είναι οι αμερικανικές πολυεθνικές. Οσο οι αναδυόμενες βλέπουν τα δυτικά κεφάλαια να αποχωρούν ελέω tapering, τα εθνικά νομίσματά τους να κατρακυλούν, τον πληθωρισμό να αυξάνει και την αγοραστική δύναμη των ντόπιων να μειώνεται, τόσο λιγότερα προϊόντα θα πουλήσουν οι αμερικανικές εταιρείες εκτός συνόρων, βάζοντας σε κίνδυνο τα κέρδη των επόμενων τριμήνων.
Τα έως τώρα αποτελέσματα δ' τριμήνου δεν έχουν ενθουσιάσει τους επενδυτές. Ή είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας.
Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Κίνα, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed, συνδυαστικά, οδήγησαν σε ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές, με τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία η Ρωσία κ.ά. να υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά. Και αν για την τουρκική λίρα η κατάρρευση ανασχέθηκε χθες με την προσδοκία της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, σήμερα ωστόσο η κατάσταση στη γείτονα μόνο ανησυχίες εμπνέει. Το sell off στις αναδυόμενες πλήττει Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ και τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες.
Σούπερ-ιοί
"Όπως όμως, οι γιατροί φοβούνται την επανεμφάνιση σούπερ ιών που δεν θα μπορούν να νικήσουν τα αντιβιοτικά, έτσι και οι ηγέτες διεθνώς αρχίζουν να παρατηρούν την ανάδειξη νέων μορφών πολιτικής σύγκρουσης που δεν ανταποκρίνονται στην παραδοσιακή θεραπευτική αγωγή - περισσότερο εμπόριο, νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με μία καλή δόση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", γράφουν οι Financial Times.
Τρεις πολιτικοί σούπερ ιοί αποτελούν ιδιαίτερη εστία ανησυχίας, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος Γκ. Ραχμάνοφ:
α) Ο πρώτος είναι η εξάπλωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
β) Ο δεύτερος είναι η εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.
γ) Ο τρίτος είναι η αυξανόμενη ανισότητα στον δυτικό κόσμο - και η συνεπαγόμενη απειλή κοινωνικών συγκρούσεων.
"Οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που έληξε την προηγούμενη εβδομάδα είναι οι κλασικοί υποστηρικτές της άποψης ότι ο καπιταλισμός και η παγκοσμιοποίηση είναι τα καλύτερα αντίδοτα στη σύγκρουση. Αυτή η πεποίθηση έχει εμποτιστεί τόσο βαθιά που πλέον δεν χρειάζεται να αποδειχθεί. Μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει με τον τρόπο που αντέδρασε το κοινό του Νταβός στους πολιτικούς ηγέτες".
Στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές έφτασε χθες κάποια στιγμή μέχρι το 8,70% (υψηλότερη τιμή για φέτος) και η απόδοση του 15ετούς στο 8,99%, ενώ το πορτογαλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 5,12% και το 5ετές στο 3,83% με αυξητική τάση.
Λίγο ψηλότερα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών τίτλων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε στο 3,92%, του 5ετούς στο 2,51% και του 2ετούς στο 1,08%, ενώ του ισπανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80%, του 5ετούς στο 2,35% και του 2ετούς στο 1,38%.
Αναδυόμενες αναταράξεις
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η περιορισμένη επίπτωση που έχουν οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές στα ισπανικά ομόλογα οφείλεται στο ότι τα δύο τρίτα του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν όταν οι διεθνείς επενδυτές απομακρύνουν κεφάλαια από αγορές ισχυρών αποδόσεων. Σε αντίθεση με την ισπανική αγορά, περίπου τα μισά πορτογαλικά ομόλογα ανήκουν σε εγχώριους επενδυτές, ενώ στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds. Ετσι, Πορτογαλία και Ελλάδα παραμένουν στο «κόκκινο», καθώς θεωρούνται πιο ευάλωτες σε κρίσεις όπως αυτή στις αναδυόμενες αγορές.
Πολικές θερμοκρασίες
Οι βουτιές του υδράργυρου στις ΗΠΑ έδωσαν τη θέση τους στις βουτιές των χρηματιστηριακών δεικτών, που επί δύο βδομάδες κινούνταν σε αρνητικά πρόσημα και την περασμένη Παρασκευή έπεσαν σε πολικές θερμοκρασίες.
Αν με κάποιο μαγικό τρόπο απουσιάζατε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τα πάντα και επιστρέφατε στον κόσμο στις 24 Ιανουαρίου, θα πέφτατε από τα σύννεφα βλέποντας τους Dow Jones και S&Ρ 500 να υποχωρούν κάτω από τις 16.000 μονάδες και 1.800 μονάδες αντίστοιχα. Στις τελευταίες της συνεδριάσεις η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα του 2012, με τους επενδυτές να ζυγίζουν αρνητικά την κατρακύλα των νομισμάτων στις αναδυόμενες και τα ανησυχητικά σημάδια από το μέτωπο της κινεζικής ανάπτυξης.
Στη Wall Street φοβούνται ότι τα κακά μαντάτα από τον κόσμο των BRICS θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, τη στιγμή που για το ΔΝΤ το κάρο της ανάπτυξης θα τραβήξουν ούτως ή άλλως ΗΠΑ, Βρετανία και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
Στο ρυθμό της Ουάσιγκτον
Η ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ των τζογαδόρων της Wall Street και των γραφειοκρατών του ΔΝΤ δεν είναι τίποτα μπροστά στα δράματα Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, συμπληρώνουν όμως ιδανικά το σκηνικό πολέμου «όλοι εναντίον όλων» που μαίνεται παγκοσμίως.
Οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να κινήσουν διαδικασίες ακύρωσης του νόμου FATCA (νόμος περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής) του 2010, που απαιτεί από όσους Αμερικανούς κατέχουν στοιχεία ενεργητικού στο εξωτερικό άνω των 50.000 δολαρίων να τα δηλώνουν στην αμερικανική εφορία. Ο νόμος υποχρεώνει τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δίνουν τα στοιχεία που ζητούν οι Αμερικανοί αυτομάτως και χωρίς πολλά πολλά. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν πως ο Ομπάμα κηρύττει πόλεμο στις πολυεθνικές και ξεθάβουν τα τόμαχοκ. Ο νόμος αναμένεται να μπει σε ισχύ από 1ης/7 και προβλέπει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με πάνω από πενήντα κυβερνήσεις.
Ολως τυχαίως τα παραπάνω συμβαίνουν με τις αναδυόμενες οικονομίες δεύτερη φορά στο καναβάτσο. Εδώ και έναν μήνα η Fed έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα για περιορισμό του QE, που πρόσφερε αφειδώς φθηνά δολάρια σε όσους είδαν στην κρίση βόρεια και δυτικά ευκαιρίες νότια και ανατολικά.
Σήμερα και αύριο το ιερατείο της Fed συνεδριάζει και ενδεχομένως να κάνει το επόμενο βήμα, κάτι που επιτείνει τη νευρικότητα στις χρηματαγορές στις μητροπόλεις.
Σε κάποιους ξυπνούν μνήμες από την ασιατική κρίση του '90, το ΔΝΤ όμως είναι εδώ ενωμένο δυνατό, προβάροντας εδώ και μία βδομάδα ανάπτυξη 3,7% παγκοσμίως για φέτος μέχρι να αυτοδιαψευστεί.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=412203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου