Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

The New York Times: Η Τουρκία ‘κίνδυνος’ για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ


Σε άρθρο της, που επικρίνει έντονα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν για τη δημιουργία ενός ‘αυταρχικού κράτους’, η εφημερίδα The New York Times καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στην Τουρκία χαρακτηρίζοντάς την ως «κίνδυνο» για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η αμερικανική εφημερίδα προβαίνει σε σκληρές επικρίσεις εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Το άρθρο, που απηχεί τη θέση της εφημερίδας, αναφέρεται στις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και τους ανασχηματισμούς που έκανε στις τουρκικές δικαστικές αρχές και την αστυνομία, μετά τις περιπτώσεις διαφθοράς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τους εισαγγελείς που καταφέρθηκαν κατά γραφειοκρατών και επιχειρηματιών που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών κόμμα AK της Τουρκίας.  Οι New York Times κατηγορούν τον πρωθυπουργό Ερντογάν για τη δημιουργία μιας «καταστροφικής πολιτικής».

Αν και επαινεί την Τουρκία για την πρόοδο της προς τον εκδημοκρατισμό των κρατικών δομών, που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια των 11 ετών της κυριαρχίας του Ερντογάν, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ένα «αυταρχικό κράτος».

Οι New York Times, με το δημοσίευμα της Δευτέρας, αποκαλούν την τακτική του Ερντογάν προς την αντιπολίτευση ως ‘αδίστακτη’ και περιγράφουν την καταστολή στο πάρκο Gezi κατά των ταραξιών τον περασμένο Ιούλιο ως «προσπάθεια να συντριβεί η διαφωνία».

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στην άποψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Frank-Walter Steinmeier, που είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να απαιτήσουν από την Τουρκία να επιστρέψει στο «κράτος δικαίου», προσθέτει ότι οι πολιτικές του Ερντογάν απειλούν να εκτροχιάσουν τις ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας- ΕΕ και να αποσταθεροποιήσουν το ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, η εφημερίδα The New York Times υποστηρίζει ότι η Τουρκία τίθεται ως ‘κίνδυνος’ για το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και προτρέπουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα, να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα» προς τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, παραμένει στην εξουσία από το 2003 και απείλησε να απελάσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, μετά τις υπόνοιες ότι οι ΗΠΑ είχαν συνδράμει στις επιδρομές της αστυνομίας για τη διαφθορά, την 17η Δεκεμβρίου, κατά την οποία συνελήφθη ο γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank με την κατηγορία της παραβίασης των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν.

--
 
http://www.echedoros-a.gr/2014/01/the-new-york-times.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου