Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η νέα σύνθεση της Κομισιόν

Από επτά αντιπροέδρους - υπερεπιτρόπους εκ των οποίων οι τρεις επίτροποι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες και θα είναι επιφορτισμένοι με τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά. αποτελείται η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρόεδρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την περίοδο 2014-2019.
Ένα από τα πιο ισχυρά και κρίσιμα πόστα ανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, η Γαλλία καθώς ο νέος της επίτροπος και πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.
Η Βρετανία σε μια κίνηση του Γιούνκερ, που όπως σημειώνει το BBC ήταν θετική έκπληξη για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα επιβλέπει τα δημοσιονομικά μέσω του Τζόναθαν Χιλ.
Ο Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία “θα είναι το δεξί μου χέρι, κάτι περισσότερο από απλός συνάδελφος”, είπε ο Γιούνκερ. Ο νέος Ολλανδός επίτροπος θα είναι πρώτος αντιπρόεδρος Ενδοθεσμικών Σχέσεων, Κράτους Δικαίου και Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων:
Το συντονισμό της πολιτικής για την απασχόληση και καταπολέμηση της ανεργίας, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα αναλαμβάνει ως αντιπρόεδρος ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κάταϊνεν.
Ισχυρό πόστο αναλαμβάνει και η επίτροπος της Πολωνίας Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα που θα είναι υπεύθυνη για την Εσωτερική Αγορά και Επιχειρηματικότητα.
Η Πολωνία έχει ήδη ρόλο-κλειδί στη νέα σύνθεση της ΕΕ καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Η Φεντερίκα Μοργκερίνι από την Ιταλία αναλαμβάνε τα καθήκοντας της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική,στη θέση της Κάθριν Άστον.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία αναλαμβάνει αντιπρόεδρος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινου Δυναμικού ενώ θέση αντιπροέδρου στον τομέα της Ενεργειακής Ενοποίησης αναλαμβάνει η Αλένκα Μπράτουσεκ (Σλοβενία) 
Ο Βάλντις Ντομπροβσκις από τη Λετονία αναλαμβάνει αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο ενώ ο Άντρους Άνσιπ από την Eσθονία αντιπρόεδρος Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς: 
Στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των νέων υποψηφιοτήτων καθώς απαιτείται η έγκριση των ευρωβουλευτών προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα η Κομισιόν, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει, όπως ήταν ήδη γνωστό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης ενώ Έλληνας θα είναι και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αναλυτικά η νέα σύνθεση της Κομισιόν έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ζαν ΚΛοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο)
Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων: Βιτένις Αντριουκαΐτις (Λιθουανία)
Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας: Μιγκέλ Αρίας Κανέτε (Ισπανία)
Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Ελλάδα)
Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Επιχειρηματικότητας: Ελζμπιέτα Μπιένκοβσκα (Πολωνία)
Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής: Κορίνα Κρέτσου (Ρουμανία)
Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης και Διεύρυνσης: Γιοχάνες Χαν (Αυστρία)
Επίτροπος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς: Τζόναθαν Χιλ (Βρετανία)
Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: Φίλ Χογκαν (Iρλανδία)
Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των φύλων: Βέρα Γιούροβα (Τσεχία)
Επίτροπος Εμπορίου: Σεσίλια Μάλμστρομ (Σουηδία)
Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης: Νέβεν Μίμιτσα (Κροατία)
Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας: Κάρλος Μοέδας (Πορτογαλία)
Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων: Πιέρ Μοσκοβισί (Γαλλία)
Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας: Τίμπορ Ναβράσκικς (Ουγγαρία)
Επίτροπος Διαδικτύου: Γκίντερ Έτινγκερ (Γερμανία) Επίτροπος Μεταφορών: Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία)
Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων: Χρήστος Στυλιανίδης (Κύπρος)
Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασιακής Κινητικότητας: Μαριάn Τούσεν (Βέλγιο)
Επίτροπος Περιβάλλοντος και Θαλάσσιων Υποθέσεων: Καρμένου Βέλα (Μάλτα)
Επίτροπος Αντωγωνισμού: Μάργκρεθ Βέστανγκερ (Δανία)
Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου