Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρκικά τανκς στοχεύουν θέσεις των τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 30 τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού παρατάχθηκαν χθες στα σύνορα με τη Συρία, απέναντι στην κουρδική πόλη Κομπανί, η οποία πολιορκείται από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».






Υπό την πίεση των ισχυρών Δυτικών συμμάχων της, αλλά και των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης, στη γειτονική της Συρία, η Τουρκία φαίνεται να αναθεωρεί τη μέχρι πρότινος επιφυλακτική στάση της και να προσανατολίζεται σε πιο ενεργή συμμετοχή στη διεθνή συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Τουλάχιστον 30 τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πήραν χθες θέσεις στη μεθοριακή γραμμή, απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπανί, η οποία πολιορκείται εδώ και δύο εβδομάδες από το ISIS. Τα τουρκικά τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν στους λόφους που βλέπουν προς την Κομπανί, με τα πυροβόλα τους να στοχεύουν τις θέσεις των τζιχαντιστών, επί συριακού εδάφους. Πυκνά σύννεφα καπνού ανέβαιναν προς τον ουρανό από τα δυτικά και τα ανατολικά της πολιορκημένης πόλης, την οποία υπερασπίζονται σθεναρά μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG, η οποία συνδέεται στενά με το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των Αμερικανών και των συμμάχων τους, οι δυνάμεις του ISIS κατάφεραν να φτάσουν σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από την Κομπανί. Τουλάχιστον 15 ρουκέτες του ISIS έπληξαν το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του. Το Σαββατοκύριακο, αδέσποτα βλήματα του ISIS είχαν πλήξει εδάφη εντός τουρκικής επικράτειας, τραυματίζοντας τρεις πολίτες.

Την επικείμενη στροφή της τουρκικής πολιτικής προανήγγειλε την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τα χέρια της Αγκυρας ήταν δεμένα για όσο διάστημα το ISIS κρατούσε όμηρους 49 Τούρκους διπλωμάτες και πολίτες. Μετά την απελευθέρωσή τους, «επεξεργαζόμαστε έναν νέο Οδικό Χάρτη για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και, Θεού θέλοντος, θα τον υλοποιήσουμε... Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από όλο αυτό», προσέθεσε αναφορικά με τη διεθνή εκστρατεία εναντίον του ISIS.

Η τουρκική Βουλή συγκαλείται στις 2 Οκτωβρίου για να εξουσιοδοτήσει τις ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στις μεθοριακές περιοχές του Ιράκ και της Συρίας. Η Αγκυρα προτείνει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τη δημιουργία ασφαλών περιοχών και ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, ώστε να προστατευθούν οι τοπικοί πληθυσμοί που κινδυνεύουν και να γίνει δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, οι ηγέτες των Κούρδων στη Συρία διατυπώνουν ενστάσεις, σημειώνοντας ότι το ISIS δεν διαθέτει αεροπορία και ότι η πρόταση της Αγκυρας στην πράξη θα προστάτευε τους τζιχαντιστές από την αεροπορία του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Στο μεταξύ, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του ISIS στην ιρακινή επαρχία Ανμπάρ και στις συριακές επαρχίες της Ράκα, του Ντέιρ Αλ Ζορ και του Χαλεπίου. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, βομβαρδίστηκε αποθήκη σιτηρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εργάτες, όπως κατήγγειλε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις απώλειες αμάχων και ότι στόχος του βομβαρδισμού ήταν οχήματα του ISIS, που βρίσκονταν κοντά στην αποθήκη σιτηρών.


ΠΗΓΗ; AFP, REUTERS
http://www.kathimerini.gr/785808/article/epikairothta/kosmos/toyrkika-tanks-stoxeyoyn-8eseis-twn-tzixantistwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου