Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Β. και Ν. Κορέας

Τα προπαγανδιστικά μπαλόνια που άφησαν ελεύθερα Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές αποτέλεσαν την αφορμή για την ανταλλαγή πυρών.






Εν μέσω οργίου φημών για την τύχη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που έλαμψε χθες διά της απουσίας του από την 69η επέτειο ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος, οι δύο Κορέες αντήλλαξαν χθες πυρά στα μεταξύ τους σύνορα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Αφορμή αποτέλεσε η ενέργεια Νοτιοκορεατών ακτιβιστών να πετάξουν μπαλόνια με φυλλάδια επικριτικά για το βορειοκορεατικό καθεστώς πάνω από πόλη του Βορρά, με συνέπεια να ανοίξουν πυρ οι Βορειοκορεάτες και να απαντήσουν άμεσα οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες. Πηγή προσκείμενη στη μυστικοπαθή βορειοκορεατική ηγεσία έσπευσε πάντως χθες να διασκεδάσει τη σεναριολογία, επιμένοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πλήρη έλεγχο της κυβέρνησής του, απλώς έχει τραυματιστεί στο πόδι στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.

Τα κρατικά ΜΜΕ που συνήθως καταγράφουν κάθε κίνηση του Κιμ δεν έχουν αναφερθεί σε κάποια δημόσια εμφάνισή του από τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε ο 31χρονος ηγέτης είχε παρακολουθήσει συναυλία στο πλευρό της συζύγου του. Η χθεσινή επέτειος είναι εξόχως σημαντική για τη χώρα, και τις προηγούμενες χρονιές ο Κιμ είχε πραγματοποιήσει μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στο μαυσωλείο της Πιονγιάνγκ, όπου κείτονται ο πατέρας του και ο παππούς του, Κιμ Γιονγκ Ιλ και Κιμ ιλ Σουνγκ.

100 ημέρες ανάρρωσης

Ωστόσο, φέτος το επίσημο πρακτορείο δεν συμπεριέλαβε το όνομά του στη λίστα των υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος και αξιωματούχων του στρατού που παρακολούθησαν την εκδήλωση, αλλά διευκρίνισε ότι ένα καλάθι με λουλούδια τοποθετήθηκε στο μαυσωλείο εκ μέρους του Κιμ. Η πηγή που διέψευσε τις φήμες περί πραξικοπήματος και σοβαρής ασθένειας εξήγησε ότι ο Κιμ τραυματίστηκε στο γόνατο και στον αστράγαλο γύρω στον Αύγουστο, επειδή είναι υπέρβαρος. «Στην αρχή κούτσαινε αλλά ο τραυματισμός επιδεινώθηκε», ανέφερε.

Ο 31χρονος ηγέτης απέκτισε ταχύτατα κιλά αφότου ανέβηκε στην εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011 και πράγματι είχε θεαθεί να κουτσαίνει, αλλά λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο. Κατά την προαναφερθείσα πηγή ο Κιμ θα χρειαστεί 100 ημέρες συνολικά για να αναρρώσει. Πάντως η εξαφάνιση του Κιμ από τη δημόσια σφαίρα πυροδοτεί νέες υποθέσεις για την υγεία του και την πιθανή περιθωριοποίησή του ύστερα από μάχες εξουσίας. «Οσο περισσότερο απουσιάζει από τον δημόσιο χώρο τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα για τον ίδιο και την κατάσταση του καθεστώτος», λέει ο Κέρτις Μέλβιν, ερευνητής στο αμερικανοκορεατικό ινστιτούτο στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Μελετών Τζονς Χόπκινς.

Δεν είναι η πρώτη εξαφάνιση του Κιμ. Τον Ιούνιο του 2012, έξι μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τα κρατικά μέσα δεν φιλοξένησαν είδηση ή φωτογραφία του για 23 ημέρες. Τον επόμενο μήνα ωστόσο επανεμφανίστηκε, παρακολουθώντας σόου σε δελφινάριο. Η πρόσφατη φημολογία για την υγεία του τροφοδοτήθηκε από ρεπορτάζ της βορειοκορεατικής τηλεόρασης, που ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι παρουσιάζει «αδιαθεσία». Ούτε όμως η εκδοχή του πραξικοπήματος θεωρείται πειστική από ανθρώπους που έχουν γνώση και παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην Πιονγιάνγκ.
REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
sourche: http://www.kathimerini.gr/787598/article/epikairothta/kosmos/antallagh-pyrwn-sta-synora-v-kai-n-koreas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου