Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ταλάτ καρφώνει Έρογλου για το Κυπριακό

Καταπέλτης για το διάδοχό του, Ντερβίς Έρογλου, εμφανίστηκε ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατηγορώντας τον ότι δεν πιστεύει στη λύση του Κυπριακού και ότι ούτε εργάζεται για την εξεύρεση κάποιας λύσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η παρουσία των πολεμικών τουρκικών πλοίων δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Στο μεταξύ ορίστηκε νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, πρώην σύμβουλος του Ταλάτ.
Σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τουρκοκυπριακό κανάλι, ο Μ. Ταλάτ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που «πάγωσαν» και τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται εργασίες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, την αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις και την παύση του Κουντρέτ Οζερσάι από τα καθήκοντα του ως διαπραγματευτή, «βολεύει τον Ντερβίς Έρογλου».

Την ίδια ώρα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε χαρακτήρισε την αναστολή των συνομιλιών στο Κυπριακό κρίση «μεσαίου μεγέθους» και κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλει στην επίλυσή της.
Μιλώντας, έπειτα από συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Άιντε είπε πως οι συνομιλίες βρίσκονται σε ένα σημείο, στο οποίο δεν μπορεί να πει πολλά περισσότερα για το τι ακριβώς θα συμβεί.
Σε ερώτηση αν είχε κάποια επικοινωνία με την Τουρκία αυτές τις ημέρες, ο κ. Άιντε είπε πως βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα δια των κατάλληλων μέσων. Σημείωσε ότι παρ' όλο που οι δύο ηγέτες δεν συναντώνται αυτήν τη στιγμή, ο ίδιος εργάζεται επί της ουσίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, για το πώς μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, στην οποία «οι εξελίξεις στη θάλασσα και στα θέματα των εκεί ερευνών, έχουν δημιουργήσει μια προσωρινή διακοπή της επικοινωνίας».
Παράλληλα, την Αθήνα επισκέπτεται τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Ο Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε μια προσπάθεια να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση Αθήνας -Λευκωσίας μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την επίρριψη ευθυνών από την Άγκυρα προς την ελληνική πλευρά.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό

Ο Εργκιούν Ολγκούν είναι ο νέος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ολγκούν, που διορίστηκε σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου το 2004 στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το «Σχέδιο Ανάν» ήταν μεταξύ των συμβούλων τού τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=451521

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου