Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Νέα Συμφωνία Φυσικού Αερίου Ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο

Νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο υπέγραψαν χθες οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, λίγο πριν την έναρξη, σήμερα, της Άτυπης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, στο Πεκίνο.
Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, υπέγραψαν συμφωνία για μία νέα οδό παροχής φυσικού αερίου, που ακολουθεί αυτή του περασμένου Μαΐου, η αξία της οποίας εκτιμάται σε 400 δισ. δολάρια και η οποία αφορά παροχή 38bcm ρωσικού αερίου ετησίως προς την Κίνα.

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην κινεζική CNPC και τη ρωσική Gazpromπροβλέπει επιπλέον παροχή αερίου 30 bcm ετησίως.
Η νέα συμφωνία αποκτά στρατηγική σημασία, αν ληφθεί υπ' όψη η χρονική στιγμή κατά την οποία η Μόσχα επεκτείνει τους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο, λίγο μετά το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο Ασίας - Ειρηνικού θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του.
Η νέα συμφωνία προβλέπει, επιπλέον, ότι η CNPC θα εξαγοράσει το 10% της ρωσικής Vankorneft, θυγατρικής της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft.
Η συμφωνία – πλαίσιο αφήνει πολλές λεπτομέρειες ανοικτές σε μελλοντική διαπραγμάτευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, η Gazprom έδωσε αρχικά σε ρωσικά ΜΜΕ χάρτη ο οποίος έδειχνε πως ο αγωγός θα διέλθει από την δυτική κινεζική επαρχία, Ξινγιάνγκ, περιοχή ευαίσθητη περιβαλλοντικά. Ωστόσο, σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είχε συζητηθεί και η μακρύτερη διαδρομή μέσω Καζακστάν ή Μογγολίας.
Η διέλευση του αγωγού αερίου από το Καζακστάν θα έδινε στη συγκεκριμένη χώρα τη δυνατότητα να αγοράσει έως και το ένα τρίτο των ποσοτήτων του μεταφερόμενου αερίου, ικανοποιώντας και τις κινεζικές ανησυχίες σχετικά με το αν θα απορροφηθούν όλες οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες αερίου. Ωστόσο, υπήρξαν φωνές στο Καζακστάν που εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην πιθανότητα ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.
Η άλλη πιθανή οδός, μέσω Μογγολίας, είχε τύχει ευρείας υποστήριξης από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ, παλαιότερα, και η Μόσχα είχε ταχθεί υπέρ της της κατασκευής αγωγών προς την Κίνα διά του μογγολικού εδάφους. Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μπλόκαρε κάθε σχετική ιδέα.
ΠΗΓΗ: http://energia.gr/article.asp?art_id=87307

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου