Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το μέλλον του αγωγού South Stream

Με αφορμή την επέτειο της ημέρας που ο κομμουνιστής ηγέτης Todoe Zhivkov καθαιρέθηκε και η μονοκομματική κυριαρχία έληξε μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, η Βουλγαρία βίωσε την έναρξη την εξουσίας της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων. Η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου, μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων που για πρώτη φορά επικεντρώθηκαν γύρω από τις πλατφόρμες και τις πολιτικές παρά γύρω από τις προσωπικές προτιμήσεις των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων.


Ο συνασπισμός αποτελείται από τα κεντροδεξιά κόμματα, GERB και το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, μαζί με δύο κόμματα με μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, το εθνικιστικό Εθνικό Μέτωπο και το κεντροαριστερό ABV, το οποίο διασπάστηκε από το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα. Ο νέος συνασπισμός αντανακλά την απόρριψη των ψηφοφόρων στην καθόλα αντιπαθητική κυβέρνηση συνασπισμού των τριών κομμάτων του Plame Oresharski, η οποία διήρκεσε από το Μάιο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Τα κόμματα που τη σχημάτισαν, -το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα, το DPS των εθνικών Τούρκων, και τους ριζοσπάστες εθνικιστές του Ataka- θα παραμείνει στην αντιπολίτευση του 43ου βουλγαρικού κοινοβουλίου.

Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Boyko Borisov του GERB, θα έχει γεμάτα τα χέρια της σε πολλά μέτωπα. Αλλά ένα από τα κύρια ζητήματα που θα παρακολουθούν οι ξένοι, είναι αυτό του South Stream, του αγωγού αερίου που υποτίθεται ότι θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη.

Πολλές από τις κυβερνήσεις στην περιοχή, έχουν δεχθούν πιέσεις τόσο από την Gazprom όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ο ρωσικός κολοσσός αερίου πιέζει τις κυβερνήσεις να κατασκευάσουν τον αγωγό, ενώ η Κομισιόν προσπαθεί να τις τις πείσει να μπλοκάρουν το project. Αλλά τους τελευταίους μήνες, είχαν μια βολική δικαιολογία να μην κάνουν τίποτα: την απόφαση της Βουλγαρίας να παγώσει την κατασκευή του αγωγού, ύστερα από την απειλή της Κομισιόν για παραβίαση διαδικασιών. Οι βουλγαρικοί διαγωνισμοί για την κατασκευή του αγωγού δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΕ, και το ίδιο το project δεν ήταν σύμφωνο με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ που ορίζει την πρόσβαση τρίτων.

Από την βουλγαρική πλευρά, ο South Stream έχει ένα μεγάλο ελάττωμα. Προβλέποντας μια τιμή μέχρι τα 7 εκατ. ευρώ ανά χιλιόμετρο, οι παρατηρητές δηλώνουν ότι ο South Stream θα κοστίσει περισσότερο από το διπλάσιο που θα στοίχιζε για παράδειγμα ένας παρόμοιος αγωγός στη Γερμανία. Η διαφορά μεταξύ της τιμής της αγοράς και της πραγματικής τιμής, θα βοηθήσει να υποστηριχθεί ένα εξελιγμένο είδος διαφθοράς: μέσω των υπεργολάβων, μπορεί να ωφελήσει διαφορετικούς πολιτικούς παράγοντες σε βαθμό άγνωστο σε αυτό το σημείο της Ευρώπης. ΤΑ ασθενή θεσμικά όργανα σε μέρη όπως η Βουλγαρία ή η Σερβία, είναι εύκολα θύματα για αυτό. Για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, η νέα συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού έχει καθορίσει σαφείς προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί ο αγωγός.

Η συμφωνία προβλέπει απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενεργειακής αγοράς, το να επιτρέπεται στους καταναλωτές να επιλέγουν τους παρόχους τους, την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας μέσω της ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων με τους γείτονες, την ανάπτυξη τοπικών ενεργειακών πόρων και την κατασκευή του  South Stream μόνο “με πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, σε διάλογο με την Κομισιόν και εάν αποδειχθούν σαφή οικονομικά οφέλη για τη χώρα”.

Το ιστορικό του Borisov από την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός από το 2009 μέχρι το 2013, είναι ενδεικτικό της προθυμίας του να συνεργαστεί ειλικρινά με την Κομισιόν και να παρακολουθεί από κοντά στον λογαριασμό που η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει για αμφιλεγόμενα ενεργειακά projects. Το 2010, έβαλε τέλος στο στρατηγικά ριψοκίνδυνο και οικονομικά επικίνδυνο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Belene, το οποίο υποτίθεται ότι θα έβλεπε να εγκαθίσταται άλλος ένας ρωσικός πυρηνικός αντιδραστήρας στη Βουλγαρία. Η μελλοντική μορφή και το σχήμα του South Stream θα είναι μια νέα δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας -και του πρωθυπουργού- να επιλέξουν με σύνεση.

Η πλήρης σχεδόν εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία, έχει δώσει πολλά στη Σόφια, στις Βρυξέλλες και αλλού για να γκρινιάζουν. Οι υποστηρικτές του South Stream υποστηρίζουν ότι η διαφοροποίηση της διαδρομής του ρωσικού αερίου, εάν όχι της πηγής, θα προσφέρει κάποια ανακούφιση. Αλλά η δύναμή της να προάγει τη διαφθορά και τη στρατηγική της διάσταση στην τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δεν θα επιτρέπει στον South Stream να “ομαλοποιηθεί” όπως ο βόρειος ομόλογός του. Η νέα κυβέρνηση στη Σόφια θα πρέπει να διαπραγματευτεί τις δυσκολίες προσεκτικά και με ένα όραμα να γίνει ότι μόνο ένα μέρος, αλλά επίσης ένας ενεργός ιδρυτής της σχεδιαζόμενης Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης.

της Vessela Tcherneva

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/article/bulgarias_new_coalition_and_the_future_of_south_stream


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου