Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Το καθεστώς Assad διατηρεί την στρατιωτική υπεροχή

Αποτέλεσμα εικόνας για assad army

Μετά από το 2014, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, το 2015 είναι πιθανό να δούμε ένα θέμα διαφωνίας να παραμένει αμετάβλητο. Ο Emile Hokayem, Ανώτερος Ερευνητής για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, πιστεύει ότι μετά από δύο χρόνια σταθερής υποστήριξης και επανάκτησης εδαφών, ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad είναι πιθανό να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια ακόμη.
Ο Hokayem αποδίδει αυτήν την αντοχή σε διάφορους παράγοντες, ο καθένας απ’ τους οποίους αποτελεί μέρος της αναγέννησης των δυνάμεων του Assad ως ένα στέρεο και συνεκτικό εργαλείο σε έναν αγώνα ενάντια σε μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη εξέγερση.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι αποστασίες του 2011 και του 2012 έχουν αφήσει στον Assad κάποιες ισχυρές, πιστές μονάδες που είναι έμπιστες να αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πιο αξιόμαχες μονάδες συχνά οργανώνονται από τις μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων των Αλεβιτών και των Δρούζων, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους μπορεί να βασίζεται στρατηγικά στα δημογραφικά στοιχεία των μειονοτήτων σε όλη τη χώρα.

Μια συνεπής σχέση με τους συμμάχους του στην περιοχή και πέραν αυτής, συνέβαλε στην αντοχή του Assad. Η αξιοπιστία της υποστήριξης από τη Ρωσία και το Ιράν, ιδίως, σημαίνει την άμεση παράδοση ποιοτικού οπλισμού, σε αντίθεση με τις σποραδικές χορηγίες που προσφέρονται από τους αμφίθυμους συμμάχους των ανταρτών στη Δύση και τον Αραβικό κόσμο. Επιπλέον, η φυσική παρουσία βετεράνων Σιϊτών μαχητών από το Ιράκ και εμπειροπόλεμων μαχητών της Χεζμπολάχ που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Assad έχει καθοριστική επίδραση στο πώς εκτυλίχθηκε η σύγκρουση.

Η πολιτική ρευστότητα της περιοχής και η άνοδος της ISIS έχουν προσθέσει σημαντικές περιπλοκές στην κατάσταση της Συρίας και θα ήταν δύσκολο για τον Assad να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της χώρας. Αλλά με τους πόρους που διαθέτει, τους σταθερούς του φίλους και με έναν ενιαίο στρατό, ο Assad είναι πιθανό να απολαύσει πολλά περισσότερα χρόνια στην εξουσία.

Του Emile Hokayem


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου