Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Απειλή για την Ευρώπη το χαλιφάτο της Λιβύης

Σε πύλη για την αγλαή έξοδο του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη επιχειρούν να μετατρέψουν τη Λιβύη οι τζιχαντιστές, οι οποίοι έστειλαν το σοκαριστικό μήνυμά τους με τον αποκεφαλισμό των 21 χριστιανών Αιγύπτιων ψαράδων.

Με τον αποκεφαλισμό των 21 χριστιανών Αιγύπτιων ψαράδων στο έδαφος της Λιβύης οι τζιχαντιστές έστειλαν άλλο ένα σοκαριστικό μήνυμα στη Δύση.
Με τον αποκεφαλισμό των 21 χριστιανών Αιγύπτιων ψαράδων στο έδαφος της Λιβύης οι
τζιχαντιστές έστειλαν άλλο ένα σοκαριστικό μήνυμα στη Δύση.
Με απόσταση 200 μίλια από την Ιταλία και 180 από την Κρήτη η βυθισμένη στο χάος Λιβύη εξελίσσεται πλέον σε μια σοβαρότατη απειλή ασφαλείας, καθώς οι τζιχαντιστές δεν κρύβουν ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσα και από τα μεγάλα κύματα παρανόμων μεταναστών που φθάνουν κυρίως στη Λαμπεντούζα.

Το κενό που άφησε η ξένη επέμβαση στη Λιβύη για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι πριν σχεδόν τέσσερα χρόνια, οδήγησε στο χάος τη χώρα και έχει δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθούν κάθε είδους ισλαμικές ομάδες, με την Αλ Κάιντα να ελέγχει ολόκληρες περιοχές, και τώρα πλέον και το ISIS να έχει θέσει υπό τον έλεγχό του την πόλη Ντέρνα στην Ανατολική Λιβύη και να έχει δημιουργήσει προπύργια στη Σύρτη και σε άλλες περιοχές.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για «υπαρκτή απειλή», την ανησυχία του για το τζιχαντιστικό κίνημα και την αστάθεια στη Βόρεια Αφρική εξέφρασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε και στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ΥΠΕΞ που έγινε την Παρασκευή στο Παρίσι.
Η διεθνής κοινότητα όμως παραμένει διχασμένη και απρόθυμη να παρέμβει και είναι ενδεικτικό ότι με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζεται και η πρόταση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι για ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ο οποίος αισθάνεται την ισλαμική απειλή να στρέφεται και στη χώρα του.
Οπλισμός
Το καρκίνωμα πλέον του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ έχει μολύνει και την Αφρική, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη γεωγραφική περιοχή, καθώς εκτός από την εδραιωμένη παρουσία σε μεγάλη περιοχή της Νιγηρίας, πλέον έχει αποκτήσει τον έλεγχο παραθαλάσσιων πόλεων της Λιβύης και συγχρόνως έχει παρουσία στη Χερσόνησο του Σινά.
Με τη Δύση να έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ, το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη Λιβύη θα θέσει σοβαρές προκλήσεις τόσο για την ανάληψη του μεγάλου κόστους μιας τέτοιας επιχείρησης αλλά και για την ανάγκη να χρειασθεί, λόγω της απουσίας αξιόπιστης και ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα, και χερσαία παρέμβαση, για την οποία δεν υπάρχει προθυμία.
Οι τζιχαντιστές και οι άλλοι ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη έχουν στη διάθεσή τους σημαντικά αποθέματα ακόμη και βαρέος οπλισμού, που έπεσαν στα χεριά τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι. Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι από τη Λιβύη προέρχεται και μέρος του οπλισμού του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ.
Σε ντοκουμέντο του ISIS που αποκάλυψε το βρετανικό thinκ tank Quilliam Foundation, οι τζιχαντιστές δηλώνουν την πρόθεσή τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στις ακτές των «νοτίων χωρών των σταυροφόρων», ενώ κάνουν λόγο για τη νέα επαρχία του Χαλιφάτου που ιδρύθηκε στη Λιβύη. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα καταλάβουμε τη Ρώμη» φώναζε ο μασκοφόρος επικεφαλής των εκτελεστών των Αιγύπτιων ψαράδων, κραδαίνοντας ένα ματωμένο μαχαίρι?
Τι ακριβώς όμως συμβαίνει στη Λιβύη; Η χώρα δεν έχει μία, αλλά δυο κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν ελέγχουν παρά μικρές περιοχές της χώρας. Στα ανατολικά με έδρα το Τομπρούκ βρίσκεται η υποστηριζόμενη από τη Δύση κοσμική κυβέρνηση και στα δυτικά με κέντρο την Τρίπολη είναι η αντίπαλη κυβέρνηση που αποτελείται από ισλαμιστές και τοπικούς φυλάρχους.
Η υπόλοιπη χωρά έχει παραδοθεί σε κάθε λογής ισλαμικές ομάδες.
Το ISIS που ανταγωνίζεται πάντως την Ανσάρ Αλ Σαρία, παρακλάδι της Αλ Κάιντα που έχει έδρα τη Βεγγάζη, δείχνει να κερδίζει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.
Με πυρήνα τους πρώτους 300 τζιχαντιστές που επέστρεψαν από το Ιράκ και τη Συρία, το ISIS αύξησε τις δυνάμεις του και πλέον ελέγχει την πόλη Ντέρνα, την οποία αποκαλούν Μπαρκά, όπως λεγόταν η ανατολική Λιβύη όταν το Ισλάμ αντικατέστησε τη ρωμαϊκή κυριαρχία στη χώρα.
Καθώς η πρόσβαση ξένων δεν είναι πια εύκολη, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το CNN και μετέδωσε την Τετάρτη, η οργάνωση του ISIS (Shura Council for the Youth of Islam in Derna) ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης των 100.000 κατοίκων, έχει αναλάβει την απόδοση δικαιοσύνης με βάση τον ισλαμικό νόμο, λειτουργεί όλες τις υπηρεσίες και τα σχολεία και ελέγχει τον τοπικό ραδιοσταθμό.
Πριν από δυο μήνες ο αρχηγός του ISIS στη Συρία, Αμπού Μπακρ αλ- Μπαγκνάντι, έστειλε στη Λιβύη έναν από τους πιο πιστούς οπλαρχηγούς του, τον βετεράνο τζιχαντιστή του Ιράκ για να οργανώσει τις πρώτες δομές του ISIS στη Λιβύη. Μετά την Ντέρνα οι τζιχαντιστές έχουν επεκτείνει την παρουσία τους και ελέγχουν μέρος της Σύρτης, ενώ έχουν δημιουργήσει θύλακους και προς τα δυτικά, στην Μπάιντα, τη Βεγγάζη, ακόμη και στην Τρίπολη. Διατηρούν μάλιστα ανοικτό τον διάδρομο προς τα σύνορα με τον Νίγηρα μέσω του οποίου διακινείται και το μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών με κατεύθυνση την Ευρώπη.
ΧτυπήματαΟι τζιχαντιστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους πριν από έναν μήνα με την επιδρομή στο ξενοδοχείο «Κορίνθια» της Τρίπολης, όπου θεωρείται από τα πιο ασφαλή σημεία στη χώρα, ενώ επιτέθηκαν και στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο κοίτασμα Αλ-Μαμπρούκ, στο οποίο κατέχει μερίδιο και η γαλλική TOTAL, αφήνοντας μερικά από τα θύματα αποκεφαλισμένα.
Την περασμένη εβδομάδα όμως μια ακόμη επίθεση τoυ ISIS έκανε αίσθηση, καθώς ανατίναξαν τον πετρελαιαγωγό που μεταφέρει από το κοίτασμα Σαρίρ (με ημερησία παράγωγη 180.000 βαρέλια) πετρέλαιο στο μοναδικό λιμάνι που λειτουργεί στη Λιβύη, το Χάριγκα.
Το πλήγμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί δείχνει ότι το ISIS έχει αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές του και καταστρέφει υποδομές που είναι αναγκαίες για την επιβίωση του λιβυκού κράτους, ενώ συγχρόνως προκαλεί προβλήματα και στην ομαλή τροφοδοσία της Ευρώπης με αργό πετρέλαιο (το 2012 η Ευρώπη κάλυψε το 10% των πετρελαϊκών αναγκών της από τη Λιβύη).
Εκτιμάται ακόμη ότι αρκετές από τις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην Αίγυπτο τις τελευταίες εβδομάδες εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές του ISIS που είχαν εκπαιδευθεί στη Λιβύη.
Η χαοτική κατάσταση στη Λιβύη απειλεί να προκαλέσει όμως διάχυση της κρίσης, μια και η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Τομπρούκ, κατηγορώντας την Τουρκία και το Κατάρ ότι υποστηρίζουν τις ισλαμικές ομάδες.
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα παρακλάδια του ISIS αποκτούν όλο και μεγαλύτερα ερείσματα στη Χερσόνησο του Σινά, ενώ η προσπάθεια καταστολής των Αδελφών Μουσουλμάνων ριζοσπαστικοποιεί νέους μουσουλμάνους που στρέφονται στους τζιχαντιστές.
Ο πρόεδρος Σίσι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στρατόπεδα του ISIS στην Ντέρνα, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν είναι έτοιμη να εγκρίνει αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Αιγύπτου.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη στάση του Αιγύπτιου προέδρου έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς θεωρεί ως ισλαμική απειλή ακόμη και τους μετριοπαθείς ισλαμιστές και κανείς δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των αιγυπτιακών επιθέσεων εναντίον στόχων πέραν του ISIS, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης, με εμπλοκή και των άλλων χωρών της περιοχής.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64144677

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου