Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Νετανιάχου: "Τρίτο μέτωπο" εναντίον του Ισραήλ ανοίγει το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να ανοίξει ένα "τρίτο μέτωπο" εναντίον του Ισραήλ, στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.
"Παράλληλα με τις ενέργειες της (σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου) Χεζμπολάχ στο βορρά και της (παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης) Χαμάς στο νότο, οι οποίες δρούν υπό την άμεση εποπτεία του, το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει ένα τρίτο μέτωπο στα Υψίπεδα του Γκολάν, στο νότο της Συρίας, μέσω των χιλιάδων μαχητών της Χεζμπολάχ", δήλωσε ο Νετανιάχου στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη συριακή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν στις 18 Ιανουαρίου προκάλεσε τον θάνατο έξι μελών της Χεζμπολάχ -- που υποστηρίζεται από το Ιράν και πολεμά στο πλευρό των συριακών στρατευμάτων πιστών στο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ-- και ενός στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η "τρομοκρατία" της Τεχεράνης "δεν εμπόδισε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία θα του επιτρέψει να αναπτύξει τη βιομηχανική ικανότητα για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα".
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 17 Μαρτίου, θα μιλήσει στις 3 Μαρτίου στο αμερικανικό Κονγκρέσο για το Ιράν, ένα θέμα διαφωνίας μεταξύ του Κονγκρέσου και του προέδρου των ΗΠΑ.
Το Ιράν και η ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία που θα επιτρέπει στην Τεχεράνη να διεξάγει ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες αποκλειστικά για ειρηνική χρήση αλλά θα την εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου