Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΖΕΙ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ 40 ΧΛΜ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν ανακοίνωσε η Αγκυρα, τονίζοντας ότι μία κίνηση για αφοπλισμό εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευσή του.

Η Αγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, τονίζοντας ότι μία κίνηση για αφοπλισμό εκ μέρους του ΡΚΚ θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευσή του. Στη φωτογραφία, ο
Η Αγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο ιρακινό Κουρδιστάν, τονίζοντας ότι μία κίνηση για αφοπλισμό εκ μέρους του ΡΚΚ θα ανοίξει τον δρόμο για την εκμετάλλευσή του. Στη φωτογραφία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου
«Βάσει των συμφωνιών μας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης και το βόρειο Ιράκ, έχουμε τα δικαιώματα σε πολλά εδάφη γύρω από το Ορος Καντίλ. Θα αρχίσουμε εργασίες εξερεύνησης στα κοιτάσματα του Χιντριρίν και του Τσομάν», ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Ταμέρ Γιλντίζ, χωρίς να διευκρινίσει το εκτιμώμενο μέγεθος των αποθεμάτων στις περιοχές γύρω από το Ορος Καντίλ, στην αυτόνομη επαρχία του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου είναι οι βάσεις στα μετόπισθεν των μαχητών του ΡΚΚ.

Ανέφερε ακόμη ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα επωφεληθούν δεδομένου του σημερινού οικονομικού κλίματος και ότι «μπορεί να υπάρξει επιπλέον έκπτωση για τον τουρκικό λαό λόγω των τιμών αργού πετρελαίου». Σημειώνεται ότι η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ έχει προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά τον περασμένο Ιανουάριο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στα κουρδικά έσοδα από το πετρέλαιο.
Μάλιστα ο Γιλντίζ τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «περιμένουμε πολλά από την ειρηνευτική διαδικασία (με τους Κούρδους) στον τομέα της ενέργειας».
Βαγδάτη - Κούρδοι
Η ανακοίνωση για εξερεύνηση των κοιτασμάτων, που βρίσκονται 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το τουρκοιρακινό σύνορο, έγινε την ώρα που η Βαγδάτη και η κουρδική κυβέρνηση εργάζονται για την εδραίωση μιας συμφωνίας που έκαναν στα τέλη του 2014 για την παραγωγή και τα έσοδα πετρελαίου. Επίσης ήρθε δύο ημέρες μετά το κάλεσμα του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο κίνημά του να συζητήσει ενδεχόμενο τερματισμό της εξέγερσης εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Το περασμένο Σάββατο, στην ανακοίνωση του Οτσαλάν που διαβάστηκε από τον βουλευτή Σιρί Σουρέγια Οντέρ, αναφερόταν και η διενέργεια συνεδρίου για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ την άνοιξη. Τη δήλωση του φυλακισμένου με ισόβια ποινή Κούρδου ηγέτη στο νησί Ιμραλί χαιρέτισε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας όμως ότι έχουν αποτύχει προηγούμενες εκκλήσεις για αφοπλισμό.
Επειτα από δεκαετίες συγκρούσεων η ένοπλη οργάνωση και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) προωθούν μια ειρηνευτική διαδικασία με την Αγκυρα, η οποία είχε ξεκινήσει το 2013 από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν.
Πάντως, χθες ο Ζάγκρος Χίβα, μέλος της συγγενικής οργάνωσης KCK στο Κουρδιστάν, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Οτσαλάν ζητάει τέλος στη σύγκρουση και όχι αφοπλισμό του ΡΚΚ. Και την περασμένη εβδομάδα ένα υψηλόβαθμο μέλος του KCK ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια μιας συνάντησης το 2014 η τουρκική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να επανεκκινήσει τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, ένας φόβος ο οποίος είχε εκφρασθεί από πολλούς αξιωματούχους εν όψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64149168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου