Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο Ρέντσι βγάζει εκτός μάχης τους «αντάρτες»

Ματέο Ρέντσι εναντίον «ανταρτών», σημειώσατε άσο. Ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός προχωράει αποφασιστικά με το μεταρρυθμιστικό του έργο σε πείσμα των εσωκομματικών αντιδράσεων, επισπεύδει τις εξελίξεις μέσα από δραστικές πρωτοβουλίες (όπως είναι η ψήφος εμπιστοσύνης) και μέχρι στιγμής βγαίνει νικητής.

«Εάν αυτό δεν περάσει, η κυβέρνηση παραιτείται. Εάν κάποιοι θέλουν έναν πρωθυπουργό που αναβάλλει πράγματα, τότε εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος για τη θέση. Εάν θέλουν κάποιον που χρονοτριβεί, να επιλέξου
«Εάν αυτό δεν περάσει, η κυβέρνηση παραιτείται. Εάν κάποιοι θέλουν έναν πρωθυπουργό που αναβάλλει πράγματα, τότε εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος για τη θέση. Εάν θέλουν κάποιον που χρονοτριβεί, να επιλέξουν άλλον», διακήρυξε ο Ρέντσι μέσω ανοιχτής επιστολής στη «La Stampa»
Η κυβέρνηση Ρέντσι επικράτησε χθες στην πρώτη από τις συνολικά τρεις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε.

Τα μέλη της ιταλικής Βουλής έδειξαν την «εμπιστοσύνη» τους στον Ματέο Ρέντσι με 352 ψήφους υπέρ έναντι 207 κατά. Συνολικά 38 «αντάρτες» του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αρνήθηκαν να ψηφίσουν και αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλοντας τις «αντιδημοκρατικές» διαθέσεις του αρχηγού-πρωθυπουργού. Με δεδομένο ωστόσο ότι στο σύνολό τους οι βουλευτές του PD είναι 310, ο αριθμός των «ανταρτών» που δεν ψήφισαν δείχνει... μειοψηφικός στα όρια του μη απειλητικού. Μήλον της Εριδος αποτελεί η απόφαση του 40χρονου πρωθυπουργού να προωθήσει εκλογική μεταρρύθμιση (γνωστή με την ονομασία «Italicum») που θα δίνει μπόνους εδρών σε όποιο κόμμα ξεπερνάει το όριο του 40% και θα επιτρέπει στους ηγέτες των παρατάξεων να επιλέγουν τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους.
Στην προσπάθειά του να προχωρήσει μπροστά χωρίς περαιτέρω χρονοτριβές (νέες τροπολογίες στον υπό ψήφιση νόμο που συζητιέται εδώ και έναν χρόνο κ.ά.), ο Ρέντσι συνέδεσε την έγκριση της εν λόγω μεταρρύθμισης με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Για σήμερα είναι μάλιστα προγραμματισμένες άλλες δύο ανάλογες ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, σχετικές με επιμέρους τμήματα του νόμου, η τελική έγκριση του οποίου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
«Εάν αυτό δεν περάσει, η κυβέρνηση παραιτείται. Εάν κάποιοι θέλουν έναν πρωθυπουργό που αναβάλλει πράγματα, τότε εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος για τη θέση. Εάν θέλουν κάποιον που χρονοτριβεί, να επιλέξουν άλλον», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ρέντσι μέσω ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε χθες στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa».
Δεκαεπτά μήνες αφ' ότου ανέλαβε τα ηνία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πιο νέος σε ηλικία πρωθυπουργός της Ιταλίας συνεχίζει να κοντράρεται με την παλαιά φρουρά της κεντροαριστερής παράταξης, με μια φρουρά που έμμελε να παραγκωνιστεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013 και την άνοδο του Ρέντσι στην ηγεσία.
Επικριτές
Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των μεγάλων επικριτών του Ματέο Ρέντσι ξεχωρίζουν προσωπικότητες όπως ο 63χρονος πρώην κομματικός ηγέτης Πιερλουίτζι Μπερσάνι, η 64χρονη πρώην υπουργός Ρόζι Μπίντι, ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο Στέφανο Φασίνα κ.ά.
Σε περίπτωση μη εξασφάλισης ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός θα υπέβαλλε την παραίτησή του και η Ιταλία θα έμπαινε σε τροχιά εκλογών... τρία χρόνια νωρίτερα από το 2018. Οπως φαίνεται στην πράξη, ωστόσο, μεταξύ των «ανταρτών» του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος είναι πολύ λίγοι εκείνοι που θα έφταναν στο σημείο να ανατρέψουν την ίδια τους την κυβέρνηση, ειδικά σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως είναι η σημερινή για την Ιταλία, καθώς και συνολικά για την Ευρώπη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64179488

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου