Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η Τουρκία, οι Κούρδοι και το Ισλαμικό Κράτος

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην διπλωματική στήριξη για ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων ως προϋπόθεση για μια επιτυχημένη στρατηγική εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κουρδικών
Από τις 20 Ιουλίου 2015, το ΡΚΚ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 113 άτομα προσωπικού ασφαλείας και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 1000 μαχητές του ΡΚΚ. Η σύμπτωση των νέων τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κουρδικών στόχων και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Άγκυρας στις κατά του Ισλαμικού Κράτους δραστηριότητες, έχει οδηγήσει πολλούς να εικάσουν ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί της εταίροι έχουν οδηγήσει την διαδικασία ειρήνευσης χαμηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, επιλέγοντας αντί αυτού να επικεντρωθούν στο να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία στην ασφάλεια, που θα μπορούσε να καταλήξει σε περισσότερα βραχυπρόθεσμα κέρδη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο report της η Salih ισχυρίζεται ότι ενώ η τουρκική συνεργασία είναι αναμφισβήτητα πολύτιμη για την συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, μια πολιτική που διαπραγματεύεται τη συμμετοχή κατά του Ισλαμικού Κράτους με την κατάρρευση της διαδικασίας ειρήνευσης μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας, θα ρισκάρει την διάχυση αυτής της σύγκρουσης στη Βόρεια Συρία, αποδυναμώνοντας έναν από τους μη ισλαμιστές εταίρους της συμμαχίας στο έδαφος της Βόρειας Συρίας (YPG), και το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη συμμαχία να προχωρήσει σε έναν συντονισμένο αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Salih ζητά την ευρωπαϊκή διπλωματική προσοχή για την υποστήριξη της αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας ΡΚΚ-Τουρκίας και μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση με το PYD και υπό όρους στήριξη στην YPG στις περιοχές που ήδη ελέγχει.
Μια ισχυρότερη στήριξη προς τα PYD/YPG θα πρέπει να συνδέεται με όρους που: αποτρέπουν την YPG από το να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες προώθησης σε νέα εδάφη που δεν είναι κατά κύριο λόγο κουρδικά και βγάζοντας εκτός τους εταίρους που συνδέονται με την FSA από σημαντικές αποφάσεις, αποθαρρύνουν τις πολιτικές που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μετατόπιση των ντόπιων σουνιτών κατοίκων και ενθαρρύνουν το PYD να δημιουργήσει θεσμούς διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων Κούρδων που δεν συνδέονται με το PYD, Αράβων και άλλων ντόπιων εθνικών ομάδων σε περιοχές που ελέγχει ήδη.
Της Cale Salih
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/turkey_the_kurds_and_the_fight_against_islamic_state4043
ΑΠΟΔΟΣΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου