Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία δείχνουν πως «ξημερώνει» ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο στη χώρα της Ιβηρικής. Η «παντοδυναμία» του Πέδρο Πάσος Κοέλιο αμφισβητήθηκε έντονα και από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης (μειοψηφίας) με ενισχυμένη την Αριστερά και ιδιαίτερα του κόμματος «Μπλόκο».
Πέδρο Πάσος Κοέλιο Κυβέρνηση μειοψηφίας και λιτότητας στην Πορτογαλία | AP Photo/Armando Franca
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός λαμβάνει το 36,83% των ψηφοφόρων (99 έδρες) και στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλιστές με 32,38% (85 έδρες).

Τρίτο κόμμα το Μπλόκο με 10,22% (19 έδρες) και ο ακολουθεί η συμμαχία κομμουνιστών και Πράσινων που λαμβάνει ποσοστό 8,27% (17 έδρες). Δύο ακόμα μικρότερα κόμματα PPD/PSD και PAN λαμβάνουν από 5 και 1 έδρα αντίστοιχα.
Υψηλά ποσοστά κατέγραψε η αποχή αγγίζοντας το 43,97%. Το 2011 ήταν 41,9% και το 2009 40,3%. 

Σενάρια για πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είπε χθες ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κοέλιο θα χρειαζόταν ένα ποσοστό γύρω στο 44%. 
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.
Ο Κοέλιο προτίθεται να ξεκινήσει συνομιλίες με τους Σοσιαλιστές. Αν οι συνομιλίες δεν έχουν την επιθυμητή κατάληξη ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές, οι οποίες ωστόσο δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν πριν παρέλθει εξάμηνο, με δεδομένο πως τον Ιανουάριο θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές.
Ήδη Πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για προκήρυξη πρόωρων εκλογών καθώς η κυβέρνηση εξαρτάται από τη ψήφο άλλων κομμάτων και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της προτίθεται να φέρει μια σειρά από δύσκολα θέματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
ΠανηγυρικόΟπαδός του κυβερνώντος κόμματος | AP Photo/Steven Governo

Σε κρίση οι Σοσιαλιστές

Να θυμίσουμε πως και οι Σοσιαλιστές, με ηγέτη το Σόκρατες, είχαν σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας προ του Κοέλιο, ψηφίζοντας το Πορτογαλικό μνημόνιο.
Η αλλαγή στην ηγεσία τους και η έλευση του Αντόνιο Κόστα διαφοροποίησε την πολιτική τους η οποία πλέον διαμορφώνεται κριτικά απέναντι στη λιτότητα χωρίς όμως να την αποκηρύσσουν.
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, από το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την κατήφεια μη κατανοώντας «πώς γίνεται ο λαός να εμπιστευτεί ξανά εκείνους που εφάρμοσαν τέτοιες πολιτικές». Ηδη ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών κατέθεσε πρόταση για έκτακτο συνέδριο.
Είναι φανερό πως τον Κόστα τον στοίχειωσε η σκιά του Σόκρατες, ο οποίος έπειτα από πολλούς μήνες προφυλάκισης είναι σε κατ΄ οικόν περιορισμό υπόδικος για φοροδιαφυγή, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 
Συντάκτης: 
efsyn.gr



ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/arthro/kyvernisi-meiopsifias-stin-portogalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου