Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Τουρκία δεν θα έχει επαφές με την Κυπριακή Προεδρία δηλώνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας - ΕΚ: Το κεφάλαιο 23 θα ανοίξει αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Εάν είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες, τότε η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα άλλων εναλλακτικών λύσεων στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γκιουλ μιλώντας στο Σικάγο σε Τούρκους δημοσιογράφους. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό κυρίως με τον ΓΓ του ΟΗΕ στον οποίο είπε πως δεν πρέπει πια είναι αμέτοχος, πως “οι Τούρκοι έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν”, ότι “τελικά ο Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος” και έθεσε το ερώτημα “δηλαδή ήταν μάταια όλα αυτά;” 

Ο κ. Γκιουλ είπε πως ανέφερε επίσης στον ΓΓ ότι “εάν δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται κάτι εναντίον αυτών που θα έχουν την ευθύνη αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε οι συνομιλίες είναι χάσιμο χρόνου” σημειώνοντας ότι “εάν από ό,τι φαίνεται, δεν θα προχωρήσει η υπόθεση, τότε να είστε έτοιμοι για το ότι θα θέσουμε άλλες εναλλακτικές καταστάσεις”. 



Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως “είναι σημαντικό να κερδίσουμε τους ξένους ηγέτες. Είναι σημαντικό, να συνειδητοποιήσουν το δίκιο των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων”. 


---«Η Τουρκία δεν θα έχει επαφές με την Κυπριακή Προεδρία»--- 


Η Τουρκία δεν θα διακόψει τους δεσμούς με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, λέει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο με τον κ. Γκιουλ και τον ρώτησε αν η Τουρκία σκοπεύει να διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. 

Ο Πρόεδρος Γκιουλ απάντησε ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να διακόψει στις σχέσεις της με την ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και ότι απλώς θα φροντίσει να αποφύγει τις επαφές της με τους Ε/κ. 


---ΕΚ: Το κεφάλαιο 23 θα ανοίξει αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της--- 


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση όπως το κεφάλαιο 23 ανοίξει, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις πολιτικές και νομικές της υποχρεώσεις, ύστερα από τροπολογία της Κυπρίας ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους. 

Σε δηλώσεις της η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «το κεφάλαιο 23 που αφορά θέματα δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορεί να ανοίξει εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές προκύπτουν από όλες τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης». 

Αυτό, σημείωσε, αναφέρεται σε τροπολογία της στην έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού - τουρκικής καταγωγής - Εμινέ Μποζκούρτ με τίτλο «Οι προοπτικές για τις γυναίκες της Τουρκίας το 2020». 

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι η τροπολογία έγινε δεκτή σε πρώτη φάση στο επίπεδο της «Επιτροπής Ισων Ευκαιριών» και στην Ολομέλεια ως τμήμα της συνολικής έκθεσης. 

Στην τροπολογία και στο τελικό κείμενο προστίθεται ότι η εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων θα διευκολύνει το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 επί τη βάσει του οποίου θα υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στην χώρα. 

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι οι προσπάθειες του φιλοτουρκικού μπλοκ σε επίπεδο Ολομέλειας για αλλαγή της θέσης, έπεσαν στο κενό. 

«Η υιοθέτηση μιας τέτοιας θέσης σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχουν πιέσεις και επιχειρείται η δημιουργία ρεύματος υπέρ του ανοίγματος του κεφαλαίου 23 χωρίς προϋποθέσεις υπό το πρόσχημα να διευκολυνθεί η τουρκική ενταξιακή πορεία, η οποία επί του παρόντος βρίσκεται σε αδιέξοδο», κατέληξε η κ. Θεοχάρους. 



ΠΗΓΗ: http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=189553

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου