Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το Πεκίνο στρέφει την προσοχή του στην Κεντρική Ευρώπη


Με το βλέμμα της Δυτικής Ευρώπης στραμμένο στην ευρώ-κρίση η Κίνα βρίσκει την ευκαιρία να ενισχύσει την παρουσία της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Όχημα πάντα η οικονομική της ισχύ που μεταφράζεται σε παροχή δανείων και δραστηριοποίηση κινέζικων εταιρειών.

Τον Απρίλιο ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τσιαμπάο, σε ταξίδι του στην Πολωνία, ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια στην Κεντρική Ευρώπη της τάξεως των $ 10 εκατ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νέες τεχνολογίες και υποδομές.

Ακριβώς μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού, την περιοχή επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λι Κεχιουάν, ο οποίος ανακοίνωσε νέες οικονομικες συμφωνίες όπως ο δανεισμός της Ουγγαρίας με $ 1 δις για την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου.

Οι κινέζικες επενδύσεις έρχονται την κατάλληλη στιγμή για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς οι χώρες που παλιότερα θεωρούνταν πρώτης επιλογής εμπορικοί εταίροι, σήμερα ασχολούνται περισσότερο με τη εφαρμογή των προγραμμάτων αυστηρότητας στο εσωτερικό τους.

Οι πολιτικές εξωτερικότητες της επενδυτικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή μπορεί να είναι και θετικές και αρνητικές. Ωστόσο, ο Ευρωπαικός σκεπτικισμός απέναντι στην Κίνα που τα τελευταία χρόνια ασκούσε δριμεία κριτική στο πολιτικο-οικονομικό της μοντέλο φθίνει αργά ιδιαίτερα σε μια εποχή που το αντίστοιχα το πολιτικο-οικονομικό μοντέλο της Ε.Ε τοποθετείται στο μικροσκόπιο ή ακόμη χειρότερα τίθεται υπό αμφισβήτηση.


Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου