Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη στην κορυφή της ατζέντας των G8


Οι ηγέτες του κόσμου έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά την εμφανώς ενισχυτική τάση του προέδρου Ομπάμα υπέρ των καλεσμάτων του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολλάντ για στροφή σε περισσότερο αναπτυξιακές πολιτικές.

Μάλιστα γίνεται λόγος και για συμμαχία μεταξύ των δύο προέδρων με σκοπό την επιστροφή της Ευρώπης σε τροχειά ανάπτυξης.

Υπό το φόβο της βύθιση της Ευρώπης σε ύφεση ο πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται να ανησυχεί για τον αντίκτυπο της ύφεσης τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στις πιθανότητες επανεκλογής του.

Μια στιγμή που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τις προθέσεις του Ομπάμα ήταν αυτή του καλωσορίσματος της καγκελαρίου Μέρκελ όπου ο Ομπάμα αφού τη ρώτησε για την υγεία της έσπευσε να προσθέσει ότι η καγκελάριος πρέπει να έχει αρκετά ζητήματα στο νου της.

Επισήμως οι ηγέτες δια στόματος Μανουέλ Μπαρόσο δηλώνουν “Πρέπει να λάβουμε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης καθώς θα βάζουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά μας. Η σταθερότητα και και η ανάπτυξη πάνε μαζί, είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος”.

Μα οι λέξεις χάνουν το νόημα τους μπροστά στη δυσχερή και δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.


Περίληψη Ελπινίκη Καρακώστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου