Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Εμπορικής


Η Credit Agricole αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να ανακοινώσει ποια από τις Εθνική, Eurobank και Alpha θα αποκτήσει την τράπεζα

Η Credit Agricole έχει εγγράψει ήδη στον ισολογισμό της τα 2,5 δισ. ευρώ, ως το οικονομικό στοιχείο που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.
Η Credit Agricole έχει εγγράψει ήδη στον ισολογισμό της τα 2,5 δισ. ευρώ, ως το οικονομικό στοιχείο που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.
Μέσα στην επόμενη βδομάδα οι Γάλλοι της Credit Agricole αναμένεται να ανακοινώσουν ποια από τις τρεις ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank και Alpha θα αποκτήσει την Εμπορική.
Στις 26 Σεπτεμβρίου το ΔΣ της Credit Agricole σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του θα ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του επιλέγοντας τη βέλτιστη προσφορά.
Και αμέσως μετά παίρνει σειρά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλέσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις για την απόκτησή του. Ενώ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει κριθεί και η υπόθεση πώλησης της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά τώρα την Εμπορική, υπενθυμίζουμε ότι οι Γάλλοι έχουν λάβει και τις εγγυήσεις (από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες) σε στοιχεία του εξωτερικού για να καλύψει τη γραμμή ρευστότητας των 2-2,5 δισ. ευρώ στην ελληνική θυγατρική της.
Στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει κριθεί και η υπόθεση πώλησης της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale
Στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει κριθεί και η υπόθεση πώλησης της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale
Η Εθνική, η Eurobank και η Alpha επιθυμούν εξίσου να αποκτήσουν την Εμπορική. Και γι' αυτό τη διεκδικούν δυναμικά και οι τρεις.
Οι Γάλλοι αξιολογούν την ποιότητα και την ποσότητα των εγγυήσεων, που έδωσε καθεμία από τις ελληνικές τράπεζες, και οι οποίες περιλαμβάνουν πακέτο περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι: ακίνητα, τιτλοποιημένα δάνεια, ομόλογα του εξωτερικού, ενώ δεν αποκλείεται να έχει δοθεί και ποσοστό από θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική γραμμή ρευστότητας της CA προς την Εμπορική ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ και η ΤτΕ είχε διαμηνύσει στους Γάλλους ότι εφόσον αποχωρήσουν από τη χώρα, αυτά τα κεφάλαια με κάποιο τρόπο έπρεπε να μείνουν στην Ελλάδα.
Η Credit Agricole έχει εγγράψει ήδη στον ισολογισμό της τα 2,5 δισ. ευρώ, ως το οικονομικό στοιχείο που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.
Στο μέτωπο τώρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το πιθανότερο είναι να διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, καθώς η τρόικα -φέρεται- να επιμένει ότι το ΤΤ δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να «σπάσει» στα δύο.
Η υπόθεση ΤΤ συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες στις συσκέψεις που είχαν τα στελέχη της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στις συναντήσεις τους με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι το ΤΤ δεν ανήκει στις συστημικές τράπεζες και πρέπει άμεσα να διαχωριστούν τα στοιχεία του ισολογισμού του, μάλιστα διαμήνυσαν σε όλες τις πλευρές ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ποια είναι τα σενάρια που «παίζουν»
Τα σενάρια που «παίζουν» για το ΤΤ είναι δύο και έχουν να κάνουν με το πότε η Ελλάδα θα πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Αν η δόση εκταμιευθεί σύντομα, το ΤΤ θα «σπάσει» στα δύο και το «υγιές» τμήμα του θα πωληθεί άμεσα σε μία από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το πρότυπο της Aγροτικής Τράπεζας, που μεταβιβάστηκε στο τέλος Ιουλίου στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στην περίπτωση που η δόση καθυστερήσει -εκταμιευθεί δηλαδή τον Νοέμβριο- τότε το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank όπως έγινε στην περίπτωση της Proton Bank. Δηλαδή το «υγιές» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Στη συνέχεια αυτό το «καλό» κομμάτι και, αφού εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, θα πουληθεί σε μία από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Σημειώνεται ότι το ΤΤ χρειάζεται κεφάλαια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ, και ρευστότητα ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ. Αν διαχωρισθεί στην «κακή» τράπεζα, πιθανόν να παραμείνουν δάνεια και άλλα assets ύψους 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου