Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ START

Η Αμερικανό-Ρωσική επιτροπή για την εφαρμογή της New START ολοκλήρωσε την τακτική της συνάντηση στη Γενεύη.


«Η τέταρτη συνεδρίαση της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (BCC), στο πλαίσιο της New START έλαβε χώρα στη Γενεύη μεταξύ 11 έως 21 Σεπτεμβρίου» , δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την Παρασκευή.

«ΗΠΑ και Ρωσία συνέχισαν να συζητούν πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συνθήκης κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», ανέφερε η δήλωση.

Η New START υπεγράφη από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2010, στην Πράγα, και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011.

Η Συνθήκη προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, στις 1550 πυρηνικές κεφαλές.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ανταλλάξει πάνω από 2800 κοινοποιήσεις για τις στρατηγικές τους δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του State Department, Jamie Mannina, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι επιτρέπουν σε κάθε πλευρά την επιβεβαίωση για την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων.

«Οι δύο χώρες μειώνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στο πλαίσιο της New START  - την πιο ολοκληρωμένη συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών τα τελευταία 20 χρόνια. Η εφαρμογή της προχωράει πολύ καλά, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι μειώσεις που προβλέπονται από τη Συνθήκη, θα έχουμε περιορισμό των αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών κεφαλών σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της δεκαετίας του 1950», δήλωσε ο Mannina.

«Επί τόπου επιθεωρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη˙ Μια ομάδα των ΗΠΑ έφτασε στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα για τη διενέργεια επιτόπιας επιθεώρησης. Η 11η κατά σειρά επιθεώρηση από τις ΗΠΑ για το τρέχον έτος. [Κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μέχρι και 18 ελέγχων ετησίως]», προσέθεσε.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη βρίσκονται σε τροχιά εκπλήρωσης της ετήσιας ποσόστωσης ελέγχων για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο εφαρμογής της Συνθήκης, είπε ο Mannina, προσθέτοντας ότι το σύστημα ελέγχου της New START είναι λειτουργικό και δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο για μελλοντικές συμφωνίες».   

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου