Σχεδόν 2 τρισ. δολάρια «ρέουν» κάθε χρόνο προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, ένα φαινόμενο που όπως σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη -εν καιρώ ειρήνης- μεταφορά πλούτου στην ιστορία. Η τάση αυτή, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, θα διατηρηθεί και για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Μεταξύ των κυριότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η Citi ξεχωρίζει 8 εξ αυτών: τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νορβηγία, το Καζακστάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νιγηρία. Οι χρηματιστηριακές αγορές αυτών των χωρών, όπως επισημαίνει, έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, ενώ η αξία των συναλλαγών φτάνει τα 6 δισ. δολάρια ημερησίως.
Οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, αναφέρει η ίδια έκθεση, λειτουργούν σε ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μακροοικονομικό πλαίσιο, ικανό να αντισταθεί στα περισσότερα εξωτερικά σοκ. Κατά μέσο όρο, εμφανίζουν δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 5% του ΑΕΠ και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 12% επί του ΑΕΠ.
Η Citi προβλέπει για φέτος ανάπτυξη με ρυθμό 4% και για το 2013 «βλέπει» διψήφια ποσοστιαία ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή στην πλειονότητα των προαναφερθέντων κρατών.
Από την άλλη πλευρά, σχολιάζει η ίδια έκθεση, κάποιες από τις παραπάνω χώρες τείνουν προς τον ολοκληρωτισμό, υποφέρουν από την λεγόμενη «Ολλανδική Ασθένεια», ενώ εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το πετρέλαιο. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι (σ.σ. οικονομικές) ελίτ αυτών των χωρών εμφανίζουν συμπεριφορά… εισοδηματία. Και, πέραν αυτών, σε περίπτωση υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και παραμονής τους σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΑΕΠ των χωρών αυτών αναμένεται να συρρικνωθεί αισθητά, δημιουργώντας και συνθήκες πολιτικής αστάθειας.
Οι οκτώ προαναφερθείσες αγορές διαπραγματεύονται 7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013 και μπορούν να ομαδοποιηθούν με βάση το P/E σε τρεις κατηγορίες: α) Ρωσία, Καζακστάν, Νιγηρία (6x) β) Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ (10x) και γ) Νορβηγία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ με P/E 8-9x και ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή 14% (κατά μέσο όρο).
Ο καλύτερος τρόπος για ένα επενδυτή που επιθυμεί να αποκτήσει έκθεση απέναντι σε αυτές τις αγορές, εκτιμά η Citi, είναι να ακολουθήσει την πορεία του χρήματος του πετρελαίου μέχρι αυτό να καταλήξει (όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό) στις τσέπες των καταναλωτών. Για το λόγο αυτό προτείνει τις εξής μετοχές:
Ρωσία: Sberbank, Mostotrest και Globaltrans
Σ. Αραβία: Dar Al Arkan, Al Rahjhi Banking, Almarai και eXtra
ΗΑΕ: Emaar Properties, DP World και Aramex
Νιγηρία: Zenith και GTB
Καζακστάν: Halyk Bank
Μαύρος χρυσός
Στα top picks που εντοπίζει η Citi και τα οποία προσφέρουν έκθεση στην «καρδιά» της ανάπτυξης και της δημιουργίας πλούτου των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, περιλαμβάνονται οι Lundin Petroleum, Seadrill και Subsea 7 στη Νορβηγία, η EDC στη Ρωσία και η Zhaikmunai στο Καζακστάν.
Επίσης, τα top picks που ωφελούνται περισσότερο από τις στενές σχέσεις που διατηρούν με τις αρχές είναι οι Uralkali και Novatek στη Ρωσία, οι Saudi Electric, Saudi Telecom και κάποιες μετοχές πετροχημικών στη Σ. Αραβία, καθώς και οι Aldar και Sorouh στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου