Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«ΣΥΜΜΑΧΙΑ» ΟΜΠΑΜΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΗΠΑ: Χίλαρι για πρόεδρος το 2016;

Αν ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλεγεί στις 6 Νοεμβρίου, θα μπορεί να ευχαριστήσει γι αυτό τους Κλίντον. Ο Μπιλ ήταν ο πιο ταλαντούχος υποστηρικτής του στο συνέδριο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι είναι στις επάλξεις αντιμετωπίζοντας τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών για την επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

"Δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει τους Κλίντον: ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον έχουν κάνει πολύ περισσότερα ακόμη κι από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ένας από τους πολιτικούς πολέμιους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός Νιούτ Γκίνγκριτς. Πράγματι, εκτιμά ο Κώστας Παναγόπουλος, αναλυτής στο πανεπιστήμιο Fordham, "ο πρόεδρος Ομπάμα θα κερδίσει ή θα χάσει στον απολογισμό του, αλλά αν επανεκλεγεί, αυτός θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Κλίντον.

Ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα αντιμετώπιζε την Τρίτη τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για το Λευκό Οίκο στο δεύτερο ντιμπέιτ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο σύζυγός τους μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, όπως άλλωστε εδώ και εδώ και δύο δεκαετίες πετυχαίνουν με τη δεσπόζουσα επιρροή τους στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θέλησε να προστατεύσει τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών για "κενά" στο θέματης ασφάλειας και των μυστικών πληροφοριών στη Λιβύη.
Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα που τη συνόδευαν στο ταξίδι της στο Περού, η Κλίντον "ανέλαβε την ευθύνη" των συνεπειών της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στο αμερικανικό προξενείο της Βεγγάζης, ένα θέμα που προκαλεί πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Ο γερουσιαστής Τζο Μακέιν που ήταν πολιτικός αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές του 2008 δεν έσφαλε, όταν χαιρέτισε την "αξιέπαινη πράξη" της Χίλαρι Κλίντον "κυρίως όταν ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποφύγει κάθε μορφή ευθύνης".
Η Χίλαρι υποψήφια το 2016;
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μπιλ Κλίντον ήταν αυτός που υποστήριξε θερμά την υποψηφιότητα Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατιών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξαίροντας την πολιτική του απερχόμενου δημοκρατικού προέδρου και πιστεύοντας "από καρδιάς" στις ικανότητές του για την ανάκαμψη της οικονομίας, ύστερα από μια ζωηρή ομιλία σχεδόν μιας ώρας υπέρ του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο.
Ο Κλίντον στήριξε επίσης την προεκλογική εκστρατεία Ομπάμα στο Οχάιο και το Ουισκόνσιν.
Ο πρώην πρόεδρος (1993-2001) ηλικίας 66 ετών, που παραμένει ιδιαίτεραδημοφιλής, είχε για αρκετά μεγάλο διάστημα ψυχρές σχέσεις με τον κατά 15 χρόνια νεότερό του Ομπάμα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2008, στις οποίες ηττήθηκε η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον.
Οι παρατηρητές που γνωρίζουν καλά τα μυστικά του στρατοπέδου των Δημοκρατικών δεν πιστεύουν σε μια ξαφνική φιλία μεταξύ των Κλίντον και του Ομπάμα.
Ωστόσο φαίνεται πως οι άσοι αυτοί της πολιτικής διακατέχονται από αμοιβαίο σεβασμό.
Όπως και να 'ναι, αναφέρει ένας πρώην σύμβουλος της εκστρατείας των Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος "δεν έχει τίποτε να χάσει" υποστηρίζοντας τον Ομπάμα.
Αν ο πρόεδρος ηττηθεί από τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο Κλίντον θα παραμείνει στη μνήμη ως ο άνθρωπος που τον υποστήριξε στον προεκλογικό του αγώνα και πάνω απ΄όλα ο μοναδικός δημοκρατικός πρόεδρος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες και με τη χώρα να είναι σε πλήρη οικονομική άνθηση τη δεκαετία του 1990.
Αν ο Ομπάμα επανεκλεγεί, ο Κλίντον θα έχει τη θέση του στην ιστορία γιατί βοήθησε τους Δημοκρατικούς να κρατήσουν επί οκτώ χρόνια τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.
Στην Ουάσινγκτον συνεχίζουν να κυκλοφορούν φήμες περί υποψηφιότητας της Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που έχει οργώσει τον πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2009, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα "σταματήσει την πολιτική". Το Νοέμβριο του 2016 η Χίλαρι θα είναι 68 ετών, αλλά το γεγονός ότι το ζεύγος Κλίντον παραμένει το ίδιο δημοφιλές ύστερα από 20 χρόνια στην κορυφή, κάνει πολλούς αναλυτές να μην πιστεύουν στο τέλος της πολιτικής της σταδιοδρομίας.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου