Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συμφωνία για το νομικό πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας

Στο νομικό πλαίσιο για την τραπεζική εποπτεία- η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται κατά την διάρκεια του 2013- συμφώνησαν απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Συμφωνία για το νομικό πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την επεξεργασία του νομικού πλαισίου για την ίδρυση μιας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2012, καθώς και ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα γίνει σταδιακά εντός του 2013.

Ο χρόνος κατά τον οποίο η ΕΚΤ θα γίνει ο επόπτης των τραπεζών της ευρωζώνης είναι σημαντικός καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνει η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), χωρίς την ανάμειξη των κυβερνήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει "σαφή δείγματα γραφής" στο θέμα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ήδη από τον Ιανουάριο του 2013, ωστόσο ο ανταποκριτής του Γερμανικού πρακτορείου στις Βρυξέλλες ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση και φιλικές προς αυτήν κυβερνήσεις (βλέπε Ολλανδία, Φινλανδία) κρίνουν "μη-ρεαλιστικό παρόμοιο χρονοδιάγραμμα".
Σημειώνεται ότι προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν αναμένονται «σημαντικές αποφάσεις». Η Αγκελα Μέρκελ που δεν επιθυμεί οι περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να υπόκεινται σε εποπτεία από το εξωτερικό, δήλωσε ότι η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα στην ενοποίηση, δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν να παρεμβαίνει (σσ: έως και απορρίπτοντας) στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ωστόσο, η πρότασή της που υποστηρίζεται ένθερμα και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαντ Σόιμπλε προϋποθέτει αλλαγές στην καταστατική συνθήκη της ΕΕ, κάτι που ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει να αποφύγει ως μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.
Ηδη ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι αποτελεί ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να στηρίξουν την ευρωζώνη να βγει από την κρίση, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα με βάση τις αποφάσεις του Ιουνίου.
Το Παρίσι, έχοντας ως συμμάχους τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και μαζί και την Ελλάδα, επιδιώκει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο η ενιαία εποπτική αρχή για τις τράπεζες, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να χορηγήσει κεφάλαια απευθείας στα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον χρέος τα κράτη-μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου