Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Το "τεφτέρι" των δόσεων 88,8 δισ. ευρώ

«Πιέζουν γιατί ξέρουμε ότι μόνο φέτος τους έχουμε τόσο πολύ ανάγκη» ανέφερε προ ημερών υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επιχειρώντας να δώσει μία εξήγηση για το θρίλερ με πολλά… επεισόδια που διαδραματίζεταιγύρω από την επόμενη δόση. Φέτος… απομένουν 31,5 συν 5 συν 8,3 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία τρίμηνα, ενώ συνολικά έχουμε ήδη λάβει 75,7 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 88,8 δισ. ευρώ έως και το 2014. 

«Από το 2013 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή οι δόσεις θα πηγαίνουν μόνο για τη πληρωμή χρέους όχι για την οικονομία» πρόσθεσε, ο ίδιος παράγοντες, εξηγώντας ότι οι δανειστές γνωρίζουν ότι μόνο τώρα μπορούν να πιέσουν τόσο ασφυκτικά για δεσμεύσεις, παρεμβάσεις και μέτρα. 


Ως επιχείρημα των δανειστών φέρεται να είναι -αναφέρουν αρμόδιες πηγές- ότι υπάρχουν ακόμη ρευστά διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή ότι δεν κινδυνεύει άμεσα το δημόσιο με στάση πληρωμών και φέρεται να το επαναλαμβάνουν σθεναρά σε κάθε διαπραγμάτευση για το θέμα-αγκάθι της αξιολόγησης της τρόικας και της διατηρησιμότητας του χρέους.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια. Και τούτο διότι για να έχει κάποια «καβάτζα» το κράτος, υποχρηματοδοτεί τις ανάγκες του, τις δημόσιες επενδύσεις και… δεν πληρώνει. 

Η «ζημία» γίνεται μεγαλύτερη κάθε ημέρα που περνά, με τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες να προσεγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ και πλέον να είναι πολύ πιθανό να μην πληρωθούν ούτε το 2012 (δεν συνυπολογίζονται καν οι επιστροφές ΦΠΑ), το ΕΣΠΑ να μένει στο «ράφι», τις τράπεζες να μην δανείζουν ούτε στους καλούς τους πελάτες, την αγορά να έχει στερεύσει από μετρητό, και ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες να αποστρέφονται στις συναλλαγές. 

Ας δούμε τι λένε οι αριθμοί: 

Το συνολικό δάνειο είναι 164,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Από τα λεφτά αυτά το ΔΝΤ δίνει μόνο 19,8 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ σταθερά κάθε τρίμηνο, δηλαδή όλη η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ αυτή τη περίοδο γίνεται για να δώσει 3,2 δισ. ευρώ σε 2 τρίμηνα…) και τα υπόλοιπα 144,7 δισ. η ΕΕ. 

Η Ελλάδα δεσμεύεται με αποκρατικοποιήσεις 11,8 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 που δεν φαίνεται να… έρθουν και από 1,1 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια) που θα οδεύσουν κατ ευθείαν για τη μείωση του χρέους. 

Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει 75,7 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 88,8 δισ. ευρώ (ανά τρίμηνο έως το τέλος του 2014). Η κυβέρνηση διεκδικεί τη δόση του Ιουνίου ύψους 31,3 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου (σύνολο 36,3 δισ. ευρώ) και κάποια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι καθώς καθυστερεί η διαδικασία πρέπει να ζητήσουμε και τα 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου (σύνολο 44,6 δισ. ευρώ). Όλα αυτά τη στιγμή που πληροφορίες, δημοσιεύματα αλλά και τραπεζικές αναλύσεις, κάνουν λόγο για κλειστούς λογαριασμούς σταδιακής αποδέσμευσης ή για δόση γέφυρα ή και για... καθόλου δόση. 

Τα λεφτά, μόνο φέτος θα πάνε στην οικονομία. Από το 2013 (με την εξαίρεση ενός ποσού για τη κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών) οδεύουν στο χρέος. Βέβαια οι ανάγκες φτιάχτηκαν με πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2013 και πλέον, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος στόχος είναι μηδενικό πλεόνασμα. Ως εκ τούτου, με την ιστορία να λέει ότι πάντα... αποκλίνουμε, ίσως και το 2013 να έχουμε «ανάγκες». 

Σε κάθε περίπτωση, την τριετία 2012-2014 οι ανάγκες πληρωμής τόκων είναι 32,3 δισ. ευρώ, και η «ωρίμανση» του χρέους χρειάζεται 59,9 δισ. ευρώ. 

Αν εξαιρεθεί το χρέος και οι τόκοι του, το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα (πλεόνασμα χωρίς τόκους) είναι 11 δισ. ευρώ στην τριετία. Είχε προγραμματιστεί να δοθούν 7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ φέτος και από 800 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο στη συνέχεια) αλλά πλέον ο λογαριασμός θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 3,5 δισ. ευρώ φέτος, με την προϋπόθεση να λάβουμε τη δόση...



ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου