Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Εδώ Βρυξέλλες: Πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία


«Επικροτούµε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσµεύσεών της και επαινούµε τις αξιοσηµείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού...


Αναµένουµε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις µεταρρυθµίσεις δηµοσιονοµικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρµογή του προγράµµατος... Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαµψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το µέλλον της στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ σχετικά µε την Ελλάδα. Εδώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης. «Τίποτα δεν έχει εξασφαλιστεί» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ο κ. Ολάντ θα επισκεφθεί την Αθήνα τον Νοέμβριο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ σήμερα το πρωί σε καλό κλίμα.


 «Ενδεχομένως να μην ψηφίσουμε περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα», προειδοποίησε ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλιστών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, αν και διευκρίνισε ότι η παράταξή του δεν είναι επί της αρχής εναντίον της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα.

 Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, συμφωνία την Πέμπτη επί του χρονοδιαγράμματος της τραπεζικής ενοποίησης. Το 2013 θα είναι λειτουργικός ο ενιαίος οργανισμός εποπτείας των τραπεζών. Εδώ τα συμπεράσματα της Συνόδου

 Ο κ. Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα για να καθορίσει τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο χρήσης των περιφερειακών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέσου για την ανάπτυξη στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε ομιλία του πριν από τη συνεδρίαση με τους περιφερειάρχες στην Αθήνα, ο κ. Χαν δήλωσε: «Ερχόμαστε στην Ελλάδα με ένα μήνυμα ελπίδας. Τα Ταμεία της ΕΕ είναι σήμερα το κύριο μέσο που διαθέτει η Ελλάδα για δημόσιες επενδύσεις.

Διαπιστώσαμε τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και πολυσύνθετων συστημάτων διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να πιέσουμε ακόμη περισσότερο και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σε επενδύσεις που γνωρίζουμε ότι θα αποδώσουν καρπούς σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».

 Στα 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ε.Ε.,το δεύτερο τρίμηνο του 2012, στα 2,3 δισεκατομμύρια το ελληνικό έλλειμμα στο ισοζύγιο, PHGHαπό 4,6 δισ. το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πλεονασματικό το ελληνικό ισοζύγιο στις υπηρεσίες, ελλειμματικό στα αγαθά. Εδώ η πλήρης ανακοίνωση της Eurostat.

 Έκανε πίσω τελικά η Ευρωβουλή στο θέμα της τοποθέτησης του Λουξεμβούργιου Τραπεζίτη, Υβ Μερς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ευρωβουλή είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για το γεγονός ότι το Συμβούλιο της τράπεζας δεν έχει ούτε μία γυναίκα μέλος.

 Πιο κοντά στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου