Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Στα τέλη Νοεμβρίου η εκταμίευση των 31,5 δισ ευρώ Προσδοκία για θετικές εκτιμήσεις στο σημερινό Εurogroup


%CE%A3%CF%84%CE%B1+%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7+%CE%9D%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%B7+%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%84%CF%89%CE%BD+31%2C5+%CE%B4%CE%B9%CF%83+%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E
Το Νοέμβριο αναμένεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρω του δανείου, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο πηγή από την τρόικα, στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου να υπάρχει τουλάχιστον «κάτι θετικό».

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη του Νοεμβρίου, μετά από νέα συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε η πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο.


Ανάλογες πληροφορίες είχε πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη πριν από 4 - 6 εβδομάδες, κάτι που επίσης παραπέμπει σε εκταμίευση της δόσης στα τέλη Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει την Παρασκευή πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 - 19 Οκτωβρίου δεν αναμένεται απόφαση για την Ελλάδα.

Προσδοκίες στο Eurogroup
Η συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα το βράδυ, στο Λουξεμβούργο, δεν θα οδηγήσει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, αφού δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά το ελληνικό ζήτημα εισέρχεται στην τελική ευθεία και από τις διεργασίες των επόμενων ημερών θα κριθεί αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στις 18 του μηνός θα είναι ο ενδιάμεσος ή ο τελικός σταθμός, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Στο Λουξεμβούργο, για τη συνεδρίαση του Eurogroup, βρίσκεται το κλιμάκιο της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας .
Η Αθήνα προσδοκά θετικό κλίμα στο σήμερα στο Λουξεμβούργο, καθώς Ελλάδα και Ισπανία θα αποτελέσουν βασικά θέματα της συνεδρίασης και αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Πηγές της ευρωζώνης τονίζουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση, όπου θα συμμετάσχουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ,  οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι Στουρνάρας και τροϊκανοί συνταξίδεψαν για το Λουξεμβούργο με το ίδιο αεροπλάνο.
Όπως μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ απο τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μετά τα μηνύματα απο την Ελλάδα ότι οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόϊκα θα καταλήξουν σε συμφωνία, στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται ότι θα υπάρχουν θετικοί τόνοι στήριξης στην προσπάθεια της χώρας μας για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν θα ληφθούν όμως αποφάσεις. Θετική παρέμβαση αναμένεται και απο την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Την ίδια ώρα με ανακούφιση έγινε δεκτή στις Βρυξέλλες η είδηση για την επικείμενη επίσκεψη της Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, γεγονός που ερμηνεύεται ώς αλλαγή της στάσης της γερμανίας στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στηνκρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Η ατζέντα του Eurogroup
Στις 4 μ.μ, ώρα Ελλάδος, ξεκινάει η προσυνεδρίαση με θέμα την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στις 6 μ.μ. στην κορυφή της ατζέντας κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την ευρωζώνη γενικότερα. Η «Κ» θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και θα μεταδίδει όλες τις εξελίξεις στο kathimerini.gr και στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής.
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο υπαγωγής της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης δηλώνει ο υπουργός βιομηχανίας της χώρας, Κοράντο Πασέρα, στους Financial Times. Ήδη όμως, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2013, τα κόμματα δηλώνουν ότι θα ανατρέψουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση Μόντι, κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, εντείνει την αβεβαιότητα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, απειλεί ότι θα ασκήσει βέτο στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε, εάν περιλαμβάνει αυξήσεις δαπανών. Την Τρίτη συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN) στο Λουξεμβούργο. Εναντίον της πρότασης του Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ για την δημιουργία Βουλής της Ευρωζώνης, φαίνεται να τάσσεται η Ευρωβουλή.

http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=12774&sw=1024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου