Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΗ - EUROBANK Η νέα τράπεζα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για την περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2012, η νέα Εθνική θα έχει συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ, δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ
Η νέα τράπεζα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές
«Πρόσωπο» στις διεθνείς αγορές χρήματος θα αποκτήσει και πάλι η Ελλάδα, μέσα από τον νέο τραπεζικό κολοσσό που γεννιέται από την ένωση της Εθνικής με τη Eurobank, ο οποίος θα έχει ενεργητικό σχεδόν ίσο με το ΑΕΠ της χώρας (177,7 δισ. ευρώ το ενεργητικό της νέας τράπεζας, στα 204 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της Ελλάδας).

Και αυτό είναι το σημαντικότερο, σύμφωνα με τα στελέχη των δύο τραπεζών. Αφού θα είναι και πάλι εφικτή η άντληση χρήματος από τις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα.
Το ζητούμενο δεν είναι «πόσο μεγάλος παίκτης γεννιέται από την ένωση των δύο τραπεζών, αλλά ότι μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να σηκώσει και πάλι κεφάλι» ήταν το σχόλιο υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους.
Με την ένωση των δύο τραπεζών θα είναι και πάλι εφικτή η άντληση χρήματος από τις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα.
Με την ένωση των δύο τραπεζών θα είναι και πάλι εφικτή η άντληση χρήματος από τις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης η χώρα.
Αν μάλιστα ο νέος τραπεζικός όμιλος απορροφήσει και το «υγιές» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, τότε το ενεργητικό του θα ξεπεράσει τα 193 δισ. ευρώ.
Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο πλεονέκτημα από την επικείμενη συγχώνευση των δύο τραπεζικών ομίλων. Να ξεκινήσει δηλαδή -με καλύτερους όρους- και πάλι η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που φαίνεται εφικτό, αφού ο νέος όμιλος λόγω του μεγέθους του μπορεί να ξαναβγεί στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων.
Η νέα τράπεζα μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές
Μάλιστα, όπως υπογράμμιζαν στο «Εθνος» πηγές προσκείμενες στις δύο τράπεζες, το κοινό σχήμα Εθνικής - Eurobank δημιουργεί έναν τραπεζικό όμιλο που δεν θα είναι απλώς περιφερειακός παίκτης στα Βαλκάνια, αλλά έναν ισχυρό όμιλο ικανό να μπορεί να αντλεί φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ουσιαστικά η νέα τράπεζα μπορεί να ξαναμπεί στο πάνελ των μεγάλων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι υπολογίσιμη δύναμη», σχολίασε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για την περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, η νέα Εθνική θα έχει συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ, δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις 87,9 δισ. ευρώ.
Μετά δε την ανακεφαλαιοποίησή της θα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην «έξοδο» της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Και αυτό επειδή θα μπορεί να αντλεί φθηνότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ και κατ΄ επέκταση να δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις.
ΜΕ ΤΟ ΤΤ
Ενεργητικό άνω των 193 δισ. ευρώ
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο νέος όμιλος θα εντάξει κάτω από την ομπρέλα του και το «καλό» κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τότε θα δημιουργηθεί μία τράπεζα - γίγας με ενεργητικό άνω των 193 δισ. ευρώ. Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ότι το νέο σχήμα Εθνική-Eurobank, που θα κατέχει πλέον ποσοστό κοντά στο 13% του ΤΤ, θα είναι και η τράπεζα που θα το απορροφήσει (τόσο η ΕΤΕ όσο και η Eurobank κατέχουν από 6,5% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΤ).Ωστόσο, εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν αφού έρθει στην Ελλάδα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δόση αναμένεται τον Νοέμβριο.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου