Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους ζητά μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ


Οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εφόσον αυτό αποδειχτεί ότι είναι μη βιώσιμο, δήλωσε ένα από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dadblad.


«Μια συνεισφορά από τις κυβερνήσεις θα αποτελέσει σίγουρα θέμα συζήτησης», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μένο Σνελ, ένα από τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Ταμείου, ο οποίος εκπροσωπεί την Ολλανδία και ακόμη 12 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.


Οι δηλώσεις του κ. Σνελ αποκαλύπτουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, κίνηση η οποία αποτελεί την πλέον ήπια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους.

Στις 24 Σεπτεμβρίου η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον περασμένο Μάρτιο κατέχουν περίπου το 70% του χρέους, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μια δεύτερης αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο αυτή η προοπτική είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι νέα αναδιάρθρωση αναγκαστικά θα σημαίνει απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Επίσης θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα γιατί η Ευρωζώνη επέλεξε το 2010 και 2011 να αναλάβει τα ελληνικά χρέη που κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς προηγουμένως να τους επιβάλει «κούρεμα».

Του Κώστα Καρκαγιάννη

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου