Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο


By Peter Spiegel (Βρυξέλλες) και Kerin Hope (Αθήνα) 
 Καθώς έχουν μπει στη θέση τους τα κομμάτια μιας νέας ισπανικής διάσωσης, η προσοχή των ηγετών της ευρωζώνης στρέφεται πάλι στην Ελλάδα, όπου η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στους διεθνείς ηγέτες και στις ελληνικές αρχές έχει επαναφέρει τους φόβους για το πώς θα καταφέρει να βάλει η Αθήνα το πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ σε σωστή τροχιά.
Ανώτατοι αξιωματούχοι τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλεςαναφέρουν ότι μεγάλο κομμάτι της διαμάχης επικεντρώνεται στις πολύ απαισιόδοξες απόψεις που εξέφρασε το ΔΝΤ για το αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν οι προκάτοχοί της: να εφαρμόσει γρήγορα και συνολικά το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη.

Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει τριβές εντός της τρόικας. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές πιστεύουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα, που απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση κι έχει εκπαιδευτεί στην Οξφόρδη, έχει επιδείξει αξιόπιστη διάθεση να καταπολεμήσει τα πιο δύσκολα προβλήματα.
«Τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για τη δυνατότητα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τον εκφράζει το ΔΝΤ», είπε ανώτατος αξιωματούχος. «Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θέλουν να κάνουν το σωστό, αλλά πάσχουν από το τρομακτικό τους κληροδότημα και το φρικαλέο παρόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου