Συμφωνία πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο. Από το 1978 οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους.
«Αυτή η συμφωνία-πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για μια μόνιμη ειρήνη στο Μιντανάο», τόνισε ο Ακίνο, αναφερόμενος στην περιοχή των νοτίων Φιλιππίνων που είναι η βάση του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), της βασικής οργάνωσης της μουσουλμανικής εξέγερσης.
Η συμφωνία βάζει τις βάσεις για έναν "οδικό χάρτη" που προβλέπει τη δημιουργία, μέχρι το τέλος της θητείας του Ακίνο το 2016, μια αυτόνομης περιοχής στα εδάφη που κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι, στις νότιες Φιλιππίνες, μιας χώρας κυρίως ρωμαιοκαθολικής.
«Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πολιτική οντότητα που πρέπει να έχει ένα όνομα το οποίο να συμβολίζει και να τιμά τους αγώνες των προγόνων μας στο Μιντανάο, αλλά και την ιστορία και τον χαρακτήρα της περιοχής αυτής της χώρας μας. Το όνομα αυτό θα είναι Μπανγκσαμόρο», τόνισε ο Ακίνο σε ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο.
Το όνομα Μπανγκσαμόρο αναφέρεται στην μουσουλμανική και μη ισλαμική μειονότητα των νοτίων Φιλιππίνων.
«Η συμφωνία-πλαίσιο έχει να κάνει με την προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας, να πάψουμε να είμαστε δύσπιστοι και κοντόφθαλμοι, όπως στο παρελθόν που οδήγησαν σε αποτυχία των προσπαθειών μας», υπογράμμισε ο Ακίνο, έχοντας γύρω του όλο το υπουργικό συμβούλιο.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας προβλέπει την σύσταση μιας 15μελούς Επιτροπής Μετάβασης που θα πρέπει να καταρτίσει νομοσχέδιο για την δημιουργία της νέας οντότητας και της δικαιοδοσίας της.
Η μουσουλμανική περιοχή θα έχει περισσότερες πολιτικές και οικονομικές εξουσίες, ανάμεσά τους και η επιβολή φόρων ώστε να περιοριστούν οι επιδοτήσεις της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα από τους φυσικούς πόρους. Επίσης θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια.
Οι κίνδυνοι πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως αυτός των ριζοσπαστικών ισλαμικών πλευρών του MILF που είναι πιθανό να αποσχιστούν και να συνεχίσουν τον πόλεμο στην περιοχή που έχει μια μακρά ιστορία σχέσεων με την αλ Κάιντα. Μια άλλη απειλή έρχεται από τις ισχυρές φυλές που ελέγχουν ορισμένες περιοχές και ίσως φοβηθούν ότι θα χάσουν την πολιτική τους επιρροή.
Μετά τέσσερις δεκαετίες συγκρούσεων και σχεδόν 15 χρόνια άκαρπων συνομιλιών, οι ηγέτες του MILF αισθάνονται ότι γερνάνε και είναι πλέον πρόθυμοι να δουν τις διαπραγματεύσεις χρόνων να καρποφορούν, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.
Ενα άλλο, πολύ σημαντικό κίνητρο είναι η προοπτική εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου, αλλά και του ορυκτού πλούτου στις περιοχές των ανταρτών στο Μιντανάο. Ήδη η γαλλική Total και η Mitra Energy Ltd. της Μαλαισίας έχουν συνεταιριστεί για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Θάλασσα Σούλου ανοικτά του Μιντανάο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου